Nepoznat uzrok incidenta

Švicarska: Hitno isključen nuklearni reaktor

Hina

Švicarski nuklearni reaktor Beznau II je hitno zaustavljen nakon incidenta još neodređene vrste u nenuklearnom dijelu centrale, objavila je švicarska energetska tvrtka Axpo. Reaktor »još nije« ponovno pokrenut, rekla je glasnogovornica Axpoa koji upravlja centralom Beznau

ŽENEVA – Švicarski nuklearni reaktor Beznau II je hitno zaustavljen nakon incidenta još neodređene vrste u nenuklearnom dijelu centrale, objavila je švicarska energetska tvrtka Axpo.Reaktor »još nije« ponovno pokrenut, rekla je glasnogovornica Axpoa koji upravlja centralom Beznau. Tvrtka u priopćenju precizira da se hitno isključenje, automatska procedura, dogodilo u 14:31 sati po mjesnom vremenu nakon incidenta u nenuklearnom dijelu reaktora.Nakon hitnog isključenja para je sukljala iz nenuklearnog dijela centrale, navodi Axpo.

U 19 sati po srednjoeuropskom vremenu tvrtka još nije znala o kakvom se incidentu radi, rekla je glasnogovornica.


Savezna inspekcija nuklearne sigurnosti IFSN je odmah informirana a ona daje zeleno svjetlo za ponovno pokretanje sustava.


Krajem rujan 2011. švicarski parlament je potvrdio progresivno napuštanje nuklearne energije, u reakciji na tešku nuklearnu nesreću u ožujku u Fukushimi.


Švicarska je prva zemlja u svijetu koja je reagirala na tu katastrofu i preporučila nezamjenjivanje njezinih pet djelatnih reaktora nakon razdoblja njihove eksploatacije, tj. do 2034. godinePet nuklearnih reaktora je smješteno na istoku zemlje. Prema preporukama vlade, reaktor Beznau će biti isključen iz mreže 2019., Beznau II i Muehleberg 2022., Goesgen 2020. a reaktor Leibstadtu 2034.