Nova strategija

Svi putevi vode u Moskvu: Je li Amerika nepovratno izgubila autoritet gospodara svijeta

Branko Podgornik

Vladimir Putin nada je za Saudijsku Arabiju, posrnulu pod teretom nafte štu ju prodaje u bescjenje / REUTERS

Vladimir Putin nada je za Saudijsku Arabiju, posrnulu pod teretom nafte štu ju prodaje u bescjenje / REUTERS

Rusiji se okreće i Saudijska Arabija, najvjerniji saveznik Washingtona u regiji. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu stalni je gost Moskve, Turci, Egipćani, Jordanci, svi oni upiru poglede prema Kremlju i Vladimiru Putinu



Povijesni posjet saudijskog kralja Rusiji prošloga tjedna ukazao je na velike promjene u odnosima snaga na Bliskom istoku. Utjecaj Sjedinjenih Država slabi, a jača uloga Rusije u traženju rješenja za tu regiju rastrganu terorizmom, građanskim ratovima i međudržavnim napetostima. Svi putovi s Bliskog istoka danas vode u Moskvu.


– Izraelci, Turci, Egipćani, Jordanci, svi oni upiru poglede prema Kremlju s nadom da Vladimir Putin, novi gospodar Bliskog istoka, može osigurati njihove interese i riješiti njihove probleme, uočio je američki Bloomberg. Samo izraelski premijer Benjamin Netanyahu u prošlih je 18 mjeseci četiri puta boravio u Moskvi, da se ne spominju odlične veze i kontakti Rusije sa Sirijom i Iranom.


Saudijski kralj Salman, praćen svitom od 1.500 suradnika, bio je samo posljednji u nizu putnika u Moskvu, potvrdivši da je Rusija postala glavni faktor na Bliskom istoku. Saudijska Arabija, zajedno s Pakistanom, tijekom Hladnog rata bila je glavni američki saveznik u sprečavanju širenja utjecaja Sovjetskog Saveza u široj regiji. Danas obje zemlje sve više gledaju prema Pekingu i Moskvi.  




Kralj Salman i ruski predsjednik Putin sklopili su povijesne dogovore na političkom, gospodarskom i vojnom polju. Saudijci planiraju kupiti najsuvremenije ruske sustave za protuzračnu obranu S-400, a Moskva će im omogućiti i proizvodnju kalašnjikova. Rusi će graditi saudijsku infrastrukuru, pa čak i nuklearne elektrane. Obje su strane spremne i iduće godine nastaviti smanjenu proizvodnju nafte, kako bi njezinu cijenu održale na višoj razini. Ekonomski sporazumi, vrijedni najmanje tri milijarde dolara, Saudijcima i Rusima pomoći će da ublaže dosadašnje nesporazume i otvore novo poglavlje.


Pobjeda Asada i Putina


– Odnosi Saudijske Arabije i Rusije dostigli su povijesni trenutak, rekao je saudijski ministar vanjskih poslova Adel Al Jubeir. Dodao je da će snaženje tih odnosa »imati pozitivan utjecaj na jačanje stabilnosti i sigurnosti u regiji i svijetu«. Na taj obrat u odnosima Rijad-Moskva, smatraju analitičari, najviše je utjecala promjena odnosa snaga u ratu u Siriji, gdje Rusija i Saudijska Arabija godinama podupiru suprotne strane.


Rijad je jedan od glavnih sponzora pobunjenika koji u Siriji žele silom maknuti s vlasti predsjednika Bashara al Asada, što je 2011. potaknulo građanski rat, nagli uspon terorističke Islamske države te rijeku izbjeglica u Europu. SAD i EU također podržavaju pobunjenike, nazivajući ih »umjerenom oporbom«, usprkos tome što su uvelike povezani s Al Kaidom i što multikonfesionalnu, tolerantnu i sekularnu sirijsku državu na čelu s Asadom žele dezintegrirati i pretvoriti u sunitski vjerski režim sličan saudijskom.  


Nakon vojne intervencije Rusije u Siriji, koja je počela u rujnu 2014. na poziv iz Damaska, sirijska vojska je oslobodila više od 90 posto državnog teritorija. Islamska država dovedena je na rub poraza, a pobunjenici koji traže micanje Asada gotovo su neutralizirani. Zapadni političari i mediji uglavnom prešućuju taj obrat. Većina njih ni danas ne želi priznati da se intervencionistička politika bivših američkih administracija, koje su uz pomoć članica EU-a rušile režime u Iraku, Libiji i Siriji, pokazala pogrešnom i kontraproduktivnom. Posvuda je poticala kaos, uspon Islamske države, val izbjeglica i širenje islamskog terorizma po svijetu, te kao posljedicu radikalizirala europske i američke birače otvarajući vrata ekstremnoj desnici.


Mnogi ne žele priznati da su te pogrešne intervencije Washingtona glavni razlog za slabljenje američkog utjecaja na Bliskom istoku, te za jačanje uloge Rusije. Intervencija Moskve u Siriji, na strani sirijske vlade i u skladu s poveljom UN-a, »pomogla je regiju izvući iz zagrljaja terorista« te »spasiti milijune života na Bliskom istoku« – mišljenje je bivšeg libanonskog ministra Wiama al Wahaba, u čemu nije osamljen. Usporedo s obratom u Siriji, već godinama se preuređuju i odnosi zemalja u regiji. Vlada u Bagdadu približava se Teheranu, dok se Iran i Turska pridružuju Rusiji u traženju rješenja za konflikte na Bliskom istoku.

Kongres blokira Trumpa


Novo stanje uviđa i Saudijska Arabija koja okreće ploču. Nastoji »umjerenu oporbu« u Siriji okupiti kako bi imala bolje pozicije za skore pregovore o unutarnjem uređenju te zemlje.  


Nakon posjeta saudijskoga kralja Moskvi postalo je jasno da i Rijad podupire rješenje za Siriju u okviru njezinih međunarodno priznatih granica, kao i prema dogovorima iz Ženeve i rezoluciji UN-a. Sada je i Rijad došao na dugogodišnju poziciju Moskve; da zajednički prioritet treba biti borba protiv terorizma, što je ovih dana potvrdio ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. Ne treba smetnuti s uma da je borbu protiv terorizma kao svoj prioritet postavio i američki predsjednik Donald Trump.



Sankcije SAD-a i EU-a protiv Rusije mogu u skoroj budućnosti biti ukinute, izjavio je saudijski ministar vanjskih poslova Adel Al Jubeir u petak za rusku državnu televiziju. Napomenuo je da njegovoj zemlji tijesne veze s Washingtonom nisu prepreka za suradnju s Rusijom. – Nadamo se postizanju sporazuma u kojem bi Rusija i međunarodna zajednica razriješile međusobne razlike tako da se sankcije uklone. Očekujem da će to biti uskoro, rekao je Al-Jubeir, kako prenosi Russia Today. Saudijski ministar smatra da je »uloga Rusije na Bliskom istoku pozitivna« te da Moskva može pomoći u mirnom rješenju izraelsko-palestinskog sukoba po modelu »dviju država«.


Razloge za uspjeh ruske politike u svijetu treba tražiti u njezinom dugogodišnjem kontinuitetu i dosljednosti, slažu se brojni analitičari. Putin »govori ono što radi, a radi ono što govori«, ocijenio je Paul Salem iz Instituta za Bliski istok u Washingtonu, za Bloomberg. I mnogi drugi ističu da je Putinova kvaliteta u tome što je »čovjek od riječi« koji »ne vodi dvostruku politiku«. To je, kažu, jedan od razloga zašto je Rusija danas u vrlo dobrim odnosima s najvećim dijelom svijeta, izuzevši SAD i članice EU-a.


Unatoč tome što se i Rijad okreće Moskvi, treba imati na umu da Saudijska Arabija ostaje strateški saveznik SAD-a. Washingon i dalje ima veliku ulogu na Bliskom istoku, iako ona slabi. Promatrači upozoravaju da američki Kongres svojim istragama Trumpovih veza s Moskvom sprječava američkog predsjednika da se dogovara s Putinom o podjeli utjecaja u svijetu, pa i o tome kakav će odnos Washington i Moskva imati prema Saudijskoj Arabiji te ostalim zemljama.


Dok SAD nepovratno gubi prijašnju dominantnu ulogu u svijetu, blokirana Trumpova administracija ne može provoditi vanjsku politiku SAD-a za novo, multilateralno doba. To Putinu ostavlja otvorene ruke za samoinicijativno širenje utjecaja Rusije na Bliskom istoku i svijetu.