Astronaut Mercuryja

Svemirska legenda John Glenn umro u 95. godini; Obama: Naša nacija izgubila je svoju ikonu

Hina

Reuters

Reuters



NOVO 23.30  Naša nacija izgubila je svoju ikonu, napustio nas je posljednji od prvih američkih astronauta, kazao američki predsjednik povodom smrti prvog Amerikanca u orbiti Johna Glenna.


»John Glenn podučio je Amerikance da s hrabrošću i istraživačkim duhom nema granica visinama koje možemo doseći zajedno«, poručio je Obama.»John je potaknuo je naraštaje znanstvenika, inženjera i astronauta koji će nas odvesti do Marsa i dalje, ne samo u posjet, nego u ostanak«, rekao je američki predsjednik.

»Napustio nas je zadnji od prvih američkih astronauta, ali, potaknuti njihovim primjerom, mi znamo da nas naša budućnost na Zemlji obvezuje da nastavimo pokušavati dosegnuti nebo«, kazao je Obama.


Glenn je bio posljednji živući član originalne sedmorke astronauta iz programa Mercury, ovjekovječenih i u holivudskom filmu »Put u svemir«.Malo je ljudima kojima je u život stalo sve što i Johnu Glennu. Za života je bio legenda među ratnim pilotima, astronautima i političarima.Sin željezničara iz Ohia, Glenn je postao slavan 1962. kao prvi Amerikanac u Zemljinoj orbiti.Na svjetske naslovnice ponovo je stigao 36 godina kasnije, kada mu je bilo 77, kao najstariji čovjek u svemiru.

Amerikancima vratio ponos


Početkom 60-ih godina prošlog stoljeća Amerikanci i Sovjeti bili su usred svemirske utrke. Glenn je bio astronaut koji je Amerikancima vratio ponos, izgubljen pošto je Jurij Gagarin postao prvi čovjek u svemiru.


Bilo je to prije televizije u boji i prije nego što su Beatlesi postali zvijezde, ali nakon što je NASA prihvatila izazov predsjendika Johna Kennedyja da odvede čovjeka na Mjesec prije kraja te dekade.I dok su inženjeri NASA-e držali dah, Glenn se 20. veljače 1962. stisnuo u kapsulu Friendship 7 na vrhu rakete Mercury-Atlas 6 i otisnuo se u orbitu. U pet sati u svemiru triput je okružio Zemlju. Odmah je postao nacionalni junak, u njegovu je čast organizirana parada u New Yorku, a predsjednik John Kennedy žurno ga je odlikovao.Prije nego što je postao astronaut, kao vojni pilot se borio u Drugom svjetskom i u Korejskom ratu. Imao je ukupno 149 borbenih akcija.Kao testni pilot oborio je 1957. transkontinentalni rekord u brzini leta od New Yorka do Los Angelesa.

Drugi put u svemir


Pred milijunima zadivljenih televizijskih gledatelja, John Glenn letio je 1998. kao dio posade Discoveryja ponovo u svemir. Iako 77-godišnjak, uvjerljivo najstariji astronaut u povijesti, ‘gore’ je bez ikakvih poteškoća izdržao devet dana.NASA je tvrdila da je Glennov let imao znanstvenu svrhu, a kritičari da se radilo o marketinškom triku agencije koja je izgubila svoj sjaj. Glenn je rekao da je htio dokazati da i »stariji građani mogu u svemir«.

………


John Glenn, koji je postao jedan od najvećih heroja 20-tog stoljeća kao prvi Amerikanac koji je obišao Zemlju leteći u njezinoj orbiti i kasnije najstariji astronaut na svijetu uz dugu karijeru američkog senatora, umro je u četvrtak u 95. godini, rekao je guverner Ohioa.


Glenn je posljednji preživjeli član sedmorice astronauta Mercuryja.


»John Glenn jeste i uvijek će biti najveći heroj Ohioa i njegova smrt danas je ražalostila sve nas«, rekao je guverner Ohioa John Kasich u priopćenju.Glenn je povratio ugled Americi nakon što je Sovjetski Savez u početku prednjačio u istraživanju svemira s ljudskim posadama. Njegova tri kruga oko svijeta u svemirskoj kapsuli Friendship 7, 20. veljače 1962. osigurali su važno mjesto bivšem pilotu borbenih zrakoplova u istraživanju svemira kao »nove granice« u doba predsjednika Kennedyja.Kao treći od sedam astronauta u NASA-inom programu Mercury Glenn je bio više nego drugi medijski eksponiran i bio je poznat po staloženosti i spremnosti na promicanje programa. Glennova karijera astronauta kao i njegovi uspjesi kao borbenog pilota u Drugom svjetskom ratu i Korejskom ratu pomogli su mu da uđe u američki Senat 1974. gdje je predstavljao svoju rodnu saveznu državu Ohio 24 godine kao umjereni demokrat.Glenn je ušao u povijest početkom 1961. kada mu je kolega astronaut Scott Carpenter poželio »Sretno John Glenn« nekoliko trenutaka prije nego je njegova raketa ispaljena u svemir na let koji je oborio rekord trajući nešto ispod pet sati. »Gravitacija je nula a ja se osjećam dobro«, rekao je Glenn o bestežinskom stanju nakon nekoliko minuta misije. »A pogled je izvanredan«.Nakon što je sletio u Atlantik prema Glennu su se odnosili kao prema heroju te se obratio govorom Kongresu i proslavljen je na paradi u New Yorku.Njegova iskustva kao pionira astronauta prikazana su u knjizi i filmu »Put u svemir« zajedno s drugim pilotima Mercuryja. Autor knjige Tom Wolfe nazvao je Glenna »posljednji pravi nacionalni heroj kojega je Amerika imala«.