Osnivač WikiLeaksa

Švedsko tužiteljstvo ponovno će pokrenuti istragu protiv Assangea

Hina

Julian Assange / REUTERS

Julian Assange / REUTERS

Assangeov švedski odvjetnik rekao je da osnivač WikiLeaksa želi pomoći u rješavanju istrage o optužbama te se jedino boji kako bi mogao biti izručen SAD-u



Švedska će ponovno pokrenuti prijašnju istragu o silovanju protiv osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea koja je 2017. obustavljena, te zatražiti njegovo izručenje iz Velike Britanije, poručilo je u ponedjeljak tužiteljstvo.


Eva-Marie Persson, zamjenica glavnog tužitelja, rekla je kako je moguće nastaviti istragu, pošto je Assange napustio ekvadorsko veleposlanstvo u Londonu gdje se skrivao od izručenja.


Assangeov švedski odvjetnik rekao je da osnivač WikiLeaksa želi pomoći u rješavanju istrage o optužbama te se jedino boji kako bi mogao biti izručen SAD-u. Odluku tužiteljstva da ponovno pokrene istragu odvjetnik je nazvao »sramotnom«.




»Iznenađen sam. Sramotno je što Švedska želi ponovno pokrenuti istragu«, rekao je za Švedsku televiziju Per E. Samuelson.


»Assange je oduvijek htio pomoći u rješavanju ovog švedskog pitanja, no njegov najveći problem jest to što riskira da bude izručen SAD-u zbog svog novinarskog rada«.


Iz SAD-a također traže njegovo izručenje zbog optužbi za javno objavljivanje velike količine tajnih dokumenata na stranicama WikiLeaksa.


Perssonina odluka objavljena je nakon što ju je zatražila Elisabeth Massi Fritz, odvjetnica žene koja tvrdi da ju je Assange silovao tijekom posjeta Švedskoj 2010. Assange je navode opovrgnuo.


Zahtjev je predan istog dana kada je britanska policija Assangea odvela iz ekvadorskog veleposlanstva u Londonu.


Australski državljanin sedam je godina proveo u veleposlanstvu kako bi izbjegao uhićenje i izručenje Švedskoj. Zastara za istragu silovanja u Švedskoj neće nastupiti do kolovoza 2020., rekla je Persson.


Assange je trenutno u zatvoru u Velikoj Britaniji nakon što je prošlog mjeseca osuđen na 50 tjedana zatvora zbog kršenja uvjeta jamčevine kada je pobjegao u veleposlanstvo Ekvadora.


Odluka oko otvaranja istrage otvorila je pitanje oko toga hoće li Assange biti izručen Švedskoj ili SAD-u kako bi se suočio s optužbama za zavjeru zbog objave povjerljivih podataka.


»Svjesna sam činjenice da je u tijeku proces zahtjeva za izručenje u Ujedinjenom Kraljevstvu te da bi mogao biti izručen SAD-u«, rekla je Persson.


»U slučaju konflikta između europskog uhidbenog naloga i zahtjeva za izručenje SAD-u, britanske će vlasti odlučiti o redoslijedu prioriteta«, stoji u izjavi švedskog tužiteljstva.