Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 1
Sutra: 4° 4° 1
11. prosinca 2018.
Prevara

Švedska otkrila svinjetinu u slovenskoj goveđoj »halal« salami

Švedska otkrila svinjetinu u slovenskoj goveđoj »halal« salami
Švedska otkrila svinjetinu u slovenskoj goveđoj »halal« salami
Autor:
Objavljeno: 10. travanj 2013. u 17:27 2013-04-10T17:27:30+02:00

Slovenski mediji navode da je riječ o »goveđem kulenu« proizvođača »Košaki TMI« iz Maribora

LJUBLJANA U goveđoj salami opremljenoj islamskim »halal« certifikatom iz Slovenije švedska agencija za hranu otkrila je DNK analizom prisutnost znatne količine svinjskog mesa, objavile su u srijedu agencije.
Slovenski mediji navode da je riječ o »goveđem kulenu« proizvođača »Košaki TMI« iz Maribora. Ta tvrtka ima »halal« certifikat koji jamči da se radi o mesnom proizvodu dobivenom iz životinje koja je bila zaklana prema muslimanskim vjerskim propisima i da ne sadrži svinjetinu posjeduje od 2007.
Glasnogovornica švedske agencije za hranu Louise Nyholm izjavila je u srijedu da će o rezultatima testiranja biti obaviješten proizvođač u Sloveniji, ali i Europska unija jer se radi o nepravilnom označavanju proizvoda.
»Neprihvatljivo je da proizvodi s halal etiketom sadrže svinjetinu«, rekla je Nyholm. Dodala je da takvo lažno etiketiranje zavodi mnoge koji ne žele jesti svinjetinu, pa bi tvrtka koja je salamu pustila u promet morala snositi odgovornost.
Direktor tvrtke »Košaki TMI« Jure Bojnec rekao je u srijedu da još ne može komentirati slučaj za koji je tek čuo, te da je na službenom putovanju u SAD-u, a više informacija moći će dati idućih dana.
Od 99 goveđih proizvoda koja je švedska agencija testirala na prisutnost svinjskog mesa, devet je bilo »pozitivnih«. No, u jednom slučaju radilo se o »kontaminaciji« svinjetinom nižoj od jedan posto, a u sedam ostalih manjoj od 0,1 posto, dok je slovenska salama sadržavala oko 10 posto svinjskog mesa, prenijeli su slovenski mediji.
Kampanja pojačanog nadzora prehrambenih artikala i njihova sastava provodi se u europskim zemljama nakon skandala što ga je početkom godine izazvalo otkrivanje nedeklariranog konjskog mesa u nekim proizvodima s mljevenom govedinom.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka