Upozorenje

Sve više priobalnih naselja izloženo riziku od poplava zbog klimatskih promjena

P. N.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Očekuje se porast od dva stupnja Celzijusa, što je više nego što to zahtijeva Pariški sporazum o klimi, a agencija kaže da bi se Velika Britanija trebala pripremiti za najgore



Agencija za okoliš upozorila je kako će se neke obalne zajednice diljem Velike Britanije morati s vremenom premjestiti zbog razmjera poplava koje donose klimatske promjene.


U izvješću o dugoročnoj strategiji poplavljivanja u Velikoj Britaniji, stoji da bi zemlja trebala biti spremna za podizanje razine mora i poplava koje bi donijelo zagrijavanje za četiri stupnja Celzija, piše NewScientist.


Očekuje se porast od dva stupnje Celzija, što je više nego što to zahtijeva Pariški sporazum o klimi, a agencija kaže da bi se Velika Britanija trebala pripremiti za najgore.




Vladine agencije, savjetnici i znanstvenici u više navrata naveli su poplave kao najveći rizik klimatskih promjena u Velikoj Britaniji.


Agencija je priopćila kako će vlada morati potrošiti najmanje jednu milijardu funti godišnje do 2065. godine za obranu od poplava kako bi zaštitila zgrade i infrastrukturu, gotovo dvostruko više od 520 milijuna funti koje će godišnje potrošiti između 2016. i 2021. godine.


Sva nova stambena naselja i druge zgrade moraju biti otporne na poplave, priopćila je agencija.


Ali veća i bolja obrana od poplava sama po sebi neće biti dovoljna, rekla je predsjedavajuća agencije Emma Boyd.


“Nije realno pokušavati upravljati sve intenzivnijim poplavama i podizanjem razine mora s neograničenim visokim zidovima i barijerama”, napisala je u predgovoru izvješća.


Primjerice, vlasnike kuća koji se oporavljaju od poplava trebalo bi potaknuti da nakon toga izgrade električne instalacije i poplavna vrata. Oko 5 milijuna ljudi u Engleskoj trenutno je u opasnosti od poplava.


Ministrica za okoliš, Therese Coffey, kazala je kako je “priprema zemlje prioritet za vladu” te se pozvala na prikupljene dokaze o rizicima od poplave i obalne erozije.