Noćna operacija

Sve je više dokaza da je vođa Islamske države Abu Bakr al-Bagdadi ubijen. Ovo su detalji akcije

Hina

REUTERS

REUTERS

Zapovjednik jedne od militantnih skupina u Idlibu na sjeverozapadu Sirije kazao je da je Bagdadi vjerojatno ubijen u napadu u subotu nakon ponoći koji je uključio helikoptere i borbene zrakoplove te nakon toga djelovanje kopnenih snaga u selu Briša u blizini turske granice



Vođa Islamske države Abu Bakr al-Bagdadi vjerojatno je ubijen u američkoj vojnoj operaciji u Siriji, prenijeli su u nedjelju iranski i irački izvori te izvori u Siriji, a američki predsjednik Donald Trump najavio je važne vijesti koje će objaviti rano poslijepodne u nedjelju u Washingtonu.


Iračka državna televizija u nedjelju je prenijela snimke koje je opisala kao rezultat američke operacije u Siriji u kojoj je navodno ubijen al-Bagdadi.Snimka nastala danju prikazuje krater u tlu te rastrgane krvave dijelove odjeće, a druga prikazuje noćnu eksploziju.

Televizija, pozivajući se na stručnjaka za terorizam, prenijela je da su iračke obavještajne snage pomogle lociranju Bagdadija.


Američki dužnosnik koji nije želio biti imenovan za britansku agenciju Reuters kazao je da je Bagdadi bio meta noćne operacije no nije mogao reći je li ona bila uspješna.




Dva iračka obavještajna izvora i dva iranska dužnosnika kazala su da su iz Sirije dobila potvrdu da je Bagdadi ubijen.


Zapovjednik jedne od militantnih skupina u Idlibu na sjeverozapadu Sirije kazao je da je Bagdadi vjerojatno ubijen u napadu u subotu nakon ponoći koji je uključio helikoptere i borbene zrakoplove te nakon toga djelovanje kopnenih snaga u selu Briša u blizini turske granice.


Prema iračkim izvorima iz Sirije Bagdadi je ubijen s tjelohraniteljem u Idlibu nakon što je otkriveno njegovo skrovište dok je pokušavao izvesti svoju obitelj iz Idliba prema turskoj granici.


Pentagon nije želio potvrditi informaciju.


Sirijski opservatorij za ljudska prava prenio je da je u tom dvosatnom napadu ubijeno devet osoba među kojima i dvije žene te moguće najmanje jedno dijete.


Jedna je zgrada, za koju se vjeruje da je bila glavna metak pogođena iz zraka, prije nego što su se snage spustile helikopterima i upustile u obračune na tlu, navodi Opservatorij koji ima izvore u Siriji.


Dugo se vjeruje da se Bagdadi skriva na području duž iračko-sirijske granice.


On vodi Islamsku državu od 2010.