Zlostavljanje

Svaka peta Britanka imala u školi neželjeni seksualni odnos

Hina



 Najmanje jedna od pet Britanki doživjela je tijekom školovanja neželjeni seksualni odnos, a polovica žrtava kaže da su zlostavljanja bila česta, objavila je u ponedjeljak humanitarna organizacija za zaštitu djece Plan UK.


Nakon ankete, kojom je obuhvaćeno više od dvije tisuće britanskih žena, ta je organizacija ustanovila da je 22 posto ispitanica tijekom školovanja bilo izloženo diranju, hvatanju, pokazivanju ili silovanju.


Oko 60 posto žena koje su se izjasnile da su u školskoj dobi bile uznemiravane to nikad nije prijavilo, upozorila je ta organizacija.




»Škole bi trebale biti sigurno mjesto. Kad se u školi dogodi seksualno uznemiravanje ono značajno smanjuje sposobnost djevojaka da iskoriste svoje mogućnosti«, izjavila je voditeljica kampanje Lucy Russell.


To, dodala je, može snažno utjecati na nečije samopouzdanje te u konačnici dovesti do odustajanja od školovanja.


Svaka treća Britanka u dobi od 18 do 24 godine rekla je da je doživjela neželjeni seksualni odnos tijekom školovanja, dok je jedna od deset žena starijih od 65 godina imala slična iskustava.


To istraživanje, kojim su obuhvaćene i starije žene, pokazalo je da seksualno uznemiravanje nije nova već duboko ukorijenjena društvena pojava koju žene, neovisno o starosti, uglavnom toleriraju.


U svijetu je prema procjenama UNICEF-a bilo zlostavljano 150 milijuna djevojčica.