Lokalni izbori u BiH

Svađe prijete eskalacijom u BiH: Glasovi iz Srebrenice će se prebrojavati u Sarajevu

Boris Pavelić

Inicijativa za Stolac traži ponavljanje izbora uz nadzor međunarodnih organizacija / arhiva NL

Inicijativa za Stolac traži ponavljanje izbora uz nadzor međunarodnih organizacija / arhiva NL

Srpski kandidat Grujičić osvojio je 3.957, a bošnjački Ćamil Duraković 1.645 glasova. Premda se razlika čini nedostižnom, Središnje izborno povjerenstvo je jučer odlučilo da će njegovi predstavnici osobno, uz pratnju policije, otići u Srebrenicu i preuzeti izborne materijale s pet izbornih mjesta



Srpski kandidat za načelnika Srebrenice Mladen Grujičić gotovo dvostruko vodi pred nezavisnim bošnjačkim kandidatom i sadašnjim načelnikom Ćamilom Durakovićem, ali rezultati izbora još nisu potvrđeni pa u Srebrenici već peti dan traje potencijalno opasna trakavica u kojoj policija osigurava izborne materijale, a lokalna izborna komisija podijelila se po nacionalnom ključu. Tako će, kako sada stvari stoje, glasove iznova prebrojavati Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH. Istodobno, nije još jasno što će se dogoditi sa Stocem, gdje su izbori zbog nasilja prekinuti, ali nije još donesena odluka hoće li, i kada, biti ponovljeni.


Nakon što je prostorije srebreničke općine, u kojima je zasjedalo lokalno izborno povjerenstvo, u srijedu zaposjela policija, SIP BiH je jučer objavio rezultate s prebrojanih 88,99 posto biračkih listića. Prema tim podacima, srpski kandidat Grujičić osvojio je 3.957, a Ćamil Duraković 1.645 glasova.


Premda se razlika čini nedostižnom, SIP je jučer odlučio da će njegovi predstavnici osobno, uz pratnju policije, otići u Srebrenicu i preuzeti izborne materijale s pet izbornih mjesta, kako bi ih prebrojali u Sarajevu. Oko tog se prijedloga podijelilo čak i Središnje izborno povjerenstvo, ali, kako su jučer javljali BiH mediji, članovi SIP trebali bi u subotu s policijom u Srebrenici preuzeti spomenute dokumente. Hoće li se to uistinu i dogoditi, te bi li mogli izbiti incidenti, nitko ne može sa sigurnošću tvrditi.





Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Božo Ljubić, inače i zastupnik u hrvatskome Saboru, zatražio je u srijedu istragu i sankcioniranje odgovornih za nasilje i prekid izbora, tvrdeći da je odgovorna bošnjačka Inicijativa za Stolac, koja je za načelnika kandidirala Salmira Kaplana, napadača na predsjednika stolačkoga izbornog povjerenstva.


»Pozivam sve nadležne institucije u BiH da utvrde činjenice i odgovornost svih sudionika u ovom sramotnom, ali i iznimno opasnom događaju koji je mogao izazvati vrlo tragične političke i sigurnosne posljedice te da primjereno kazne sve za koje se utvrdi da su poduzimali bilo koju aktivnost koja nije u skladu s ustavom i zakonima BiH«, stoji u otvorenome pismu HNS-a upućenom institucijama BiH, stranim veleposlanstvima i međunarodnim organizacijama. Ljubić je u pismu izrazio i razočaranje medijskih izvještavanjem, ali i odnosom predstavnika međunarodne zajednice prema nedjeljnim događajima u Stocu, sugerirajući, kako javlja Hina, »da bi u slučaju da su Hrvati stajali iza izgreda zasigurno već reagirali umjesto sadašnje šutnje ili iskrivljene istine«.



Pogoršanje situacije


Istodobno, nije još jasno hoće li i kada biti ponovljeni izbori u Stocu, gradiću pedesetak kilometara jugoistočno od Mostara, podijeljenom između Hrvata i Bošnjaka, također teško opterećenom ratnim traumama jer je HVO ondje 1993. deportirao Bošnjake, a sve džamije porušio. Na izborima u nedjelju, kandidat bošnjačke »Inicijative za Stolac« i član SDA Salmir Kaplan napao je predsjednika stolačkog izbornog povjerenstva Ivana Perića, dok je član jednoga biračkog odbora Mario Raguž u fizičkome napadu teže ozlijeđen pa su izbori prekinuti. SIP BiH dosad još nije odlučio što će se događati dalje.


No što god to bilo, svako odugovlačenje pogoršava situaciju i pojačava sumnje u regularnost izbornog procesa te dokazuje da institucije države ne funkcioniraju. Smirivanju situacije zasigurno nije pomogao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik koji je u srijedu još jednom neizravno negirao da je u Srebrenici počinjen genocid.


Priznat ću, rekao je, da je u riječ o genocidu »ako komisija s neutralnim autoritetima iz svijeta utvrdi da je točna namještena informacija koju je napisao ured visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH, koju je komisija Republike Srpske potpisala iz straha od stranaca«, kazao je Dodik. Pritom je dodao da mu nije jasno zašto Srbin ne bi mogao biti načelnik Srebrenice.


Načelnik Srbin


– Što je upitno u Srebrenici, osim što iz Sarajeva prave probleme da načelnik ne može biti Srbin? Zašto ne može? Poštovat ćemo svaku bol i to nitko ne može ignorirati. Poštujem bol udruženja »Majke Srebrenice«, ali kada uđu u sferu politike, izvinite, ne poštujem, rekao je Dodik.


Dodik je time reagirao na izjavu predsjednice tog udruženja Hatidže Mehmedović koja je u srijedu osudila upad policije RS u zgradu općine Srebrenica.


– Policija tog entiteta je počinila najveća zlodjela. Policija je bila izravan sudionik u genocidu i imaju krvave ruke do lakata. Ovo što danas rade je pokazatelj onoga što su radili devedesetih godina, kaže Mehmedović koja odbija prihvatiti mogućnost da Mladen Grujičić, za kojega mediji navode da niječe srebrenički genocid i da javno poštuje Radovana Karadžića, postane srebrenički načelnik.


– Je li to pod svaku cijenu u Srebrenici mora pobijediti Grujičić? On, koji predstavlja one koji su nas zavili u crno? Tražimo da načelnik bude iz naroda koji je najgore prošao, kazala je Mehmedović za sarajevski Dnevni avaz. Lokalni su izbori dodatno zakomplicirali situaciju u BiH, za koju je snažan dojam da se rastače sve brže.