Pisanje Večeri

Sukob oko Hrvatske? Cerar navodno nije zadovoljan radikalnim Erjavcem

Hina

Reuters

Reuters

Prema navodima lista, izlaz iz te situacije koja svjedoči o nejedinstvu u vladi bio bi da Cerar Erjavcu »oduzme ovlasti« vezane uz arbitražnu presudu i njeno provođenje, ali je to teško očekivati nekoliko mjeseci pred izbore s obzirom da bi takav potez destabilizirao vladu u kojoj je Erjavčeva stranka ključni koalicijski partner premijera



Postoje naznake da slovenski premijer Miro Cerar nije zadovoljan radikalnim izjavama slovenskog šefa diplomacije Karla Erjavca koji je u petak ponovo rekao da će Slovenija tužiti Hrvatsku zbog neimplementacije arbitražnog sporazuma, piše u subotu list Večer.


Iako se Cerar posljednjih dana ogradio od medijskih nagađanja da je sklon »kompromisnom rješenju« arbitražnog spora, ugrađivanjem arbitražne presude u neku vrstu bilateralnog sporazuma s Hrvatskom, izgleda da bi se mogao ograditi i od Erjavčeve retorike.


Upravo iz toga razloga, piše list Večer, odrekao se usluga marketinške agencije koja mu je sugerirala »odlučnost« u javnim istupima, pa će s premijeru bliskim stajalištima ubuduće nastupati glavna tajnica u vladinom kabinetu i predsjednik parlamenta Milan Brglez, član premijerove stranke i profesor međunarodnog prava.




Na taj način, tvrdi list, treba tumačiti i ovotjednu Brglezovu izjavu da se Erjavec ponaša nedržavotvorno, kalkulirajući s rezultatom na budućim izborima.


Prema Erjavčevim izjavama kritični su i stručnjaci za međunarodno pravo i profesionalni diplomati, piše list.


»Erjavec svojim izjavama uvijek iznova radikalizira stvari i tako onemogućava djelovanje tihe diplomacije, šteti našoj poziciji i zatvara put mogućeg dijaloga. Erjavec zahtijeva potpunu predaju Hrvata u ovom sporu, a to je nešto što u diplomaciji ne postoji«, kazao je za Večer neimenovani »poznavatelj slovensko-hrvatskih odnosa«.


Prema navodima lista, izlaz iz te situacije koja svjedoči o nejedinstvu u vladi bio bi da Cerar Erjavcu »oduzme ovlasti« vezane uz arbitražnu presudu i njeno provođenje, ali je to teško očekivati nekoliko mjeseci pred izbore s obzirom da bi takav potez destabilizirao vladu u kojoj je Erjavčeva stranka ključni koalicijski partner premijera.