Njemački dnevni list o borbi za prevlast u UN-ovom tribunalu

Sueddeutsche Zeitung: Hrvatske generale oslobodio radno nesposoban sudac?

Hina

U tekstu se podsjeća na suca Haaškog tribunala, Danca Frederika Harhoffa, koji je u jednom e-mailu svojim kolegama u lipnju ove godine suca Gueneya opisao kao "ostarjelog turskog suca" kojeg predsjednik suda Theodor Meron koristi kao podršku za svoju politiku "blažih presuda"



BERLIN - Njemački dnevni list Sueddeutsche Zeitung piše u ponedjeljak da su neke važne odluke Haaškog tribunala donesene i glasom turskog suca Mehmeta Gueneya, među kojima i oslobađajuća presuda za hrvatske generala Antu Gotovinu i Mladena Markača, iako on navodno više nije u stanju obavljati ovu dužnost.


Sueddeutsche Zeitung u tekstu pod naslovom “Borba za prevlast na UN-ovom tribunalu” izražava dvojbe u radnu sposobnost suca Gueneya, koji je bio i član Žalbenog vijeća koje je odlučilo o oslobađajućoj presudi za dvojicu hrvatskih generala.


“U Den Haagu više nije nikakva tajna da turski UN-sudac Mehmet Gueney (77) u međuvremenu nije više baš najsigurniji na nogama. I da još samo komunicira pismenim putem. Novo je međutim da ostali suci o tomu pričaju s vanjskim svijetom i da kažu: s Gueneyom je stanje puno gore nego što to javnost pretpostavlja. I time čitava stvar postaje politički škakljiva.”




U tekstu se podsjeća na suca Haaškog tribunala, Danca Frederika Harhoffa, koji je u jednom e-mailu svojim kolegama u lipnju ove godine suca Gueneya opisao kao “ostarjelog turskog suca” kojeg predsjednik suda Theodor Meron koristi kao podršku za svoju politiku “blažih presuda”. U tekstu se navodi i mišljenje jednog drugog neimenovanog suca koji “svaki tjedan radi s Gueneyom” i koji kvalifikaciju suca Harhoffa o “ostarjelom” turskom sucu naziva “uljepšavanjem” stanja.


“Mi govorimo o tomu da on nije više u stanju pratiti dulje razgovore, da na sastancima gubi orijentaciju.” Isti izvor navodi da Gueney samo prosljeđuje i potpisuje materijale koje sastave njegovi asistenti. U tekstu se dalje navodi da predsjednik suda Meron i dalje “vuče” za sobom Gueneya toliko dugo dok mu on svojim ponašanjem pri presudama ide u korist.


“Medicinska ekspertiza o zdravlju jednog suca je moguća jedino ako to naloži sam predsjednik suda”, objašnjava se nadalje.


Sueddeutsche Zeitung podsjeća na to da je Gueneyev glas bio presudan i u presudi hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.


“Sudac Gueney, koji je od 1999. član UN-ovog tribunala, upravo sada igra važnu ulogu u ovom tijelu. Pri spornim odlukama je upravo njegov glas bio jezičac na vagi. Njegova odluka je bila odlučujuća i u spornoj oslobađajućoj presudi hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču. (…) Da Gueney u petočlanom žalbenom vijeću nije odlučio zajedno s američkim predsjednikom suda, tada ne bi bilo ni zapanjujuće odluke 3:2 u korist oslobađajuće presude za dvojicu Hrvata”, navodi list.


U članku se na kraju zaključuje kako Gueneyov mandat završava tek 2015. ta da ga na ostavku može prisiliti samo predsjednik suda. U utorak se bira novi predsjednik Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju.