Vatikan

Suđenje za VatiLeaks odgođeno

Hina

Reuters

Reuters



Suđenje u Vatikanu zbog krađe povjerljivih dokumenata Svete Stolice u ponedjeljak je odgođeno za tjedan dana, do 7. prosinca zbog toga što je jedan od optuženih promijenio branitelja.


Suđenje petero optuženih, među kojima su i španjolski svećenik i dva talijanska novinara, trebalo je započeti u ponedjeljak iskazom prvog među optuženima, a sud se nadao da će okončati postupak do 8. prosinca, kad počinje katolička Sveta godina.


No, tročlano sudsko vijeće suglasilo se oko odgode jer je optuženica Francesca Chaouqui promijenila branitelja, koji je zatražio više vremena za pripremu.Optuženi novinari Gianluigi Nuzzi i Emiliano Fittipaldi objavili su ovog mjeseca knjige utemeljene na dokumentima koji su procurili u kojima je Vatikan prikazan kao mjesto u kojem vladaju pohlepa i ucjene i u kojem postoji golem otpor reformama koje želi provesti papa Franjo.

Vatikanski dužnosnici tvrde da su dokumente novinarima predali Chaouqui, španjolski svećenik Angel Lucio Vallejo Balda i njegov pomoćnik Nicola Maio.




»Suđenje je odgođeno do 7, prosinca. Dakle, suđenje se nastavlja bez obzira na Svetu godinu. Ta će nam odgoda omogućiti bolju pripremu obrane«, rekao je Nuzzi novinarima.


Vatikan je otkrivanje sadržaja službenih dokumenata proglasio kaznenim djelom 2013. nakon sličnog skandala s curenjem informacija koji je prethodio odreknuću pape Benedikta XVI. iste godine.Budu li proglašeni krivima, optuženima prijeti kazna zatvora u trajanju do osam godina, ali pravni stručnjaci smatraju da novinari, koji ustrajno tvrde da su samo radili svoj posao, vjerojatno neće provesti ni dana u malom vatikanskom zatvoru.