Borba za slobodno novinarstvo

Sud privremeno vratio akreditaciju za Bijelu kuću novinaru CNN-a Jimu Acosti

Hina

Jim Acosta / Reuters

Jim Acosta / Reuters

Okružni sudac Timothy Kelly naredio je Bijeloj kući da vrati novinarsku akreditaciju Acosti, dok se ne odluči o tužbi CNN-a



WASHINGTON Američki je sudac u petak privremeno vratio akreditaciju za Bijelu kuću novinaru CNN-a Jimu Acosti, nakon što je predsjednik Donald Trump, poslije rasprave na novinskoj konferenciji, Acosti zabranio pristup Bijeloj kući rekavši kako bi trebalo ograničiti propusnice za novinare.


Okružni sudac Timothy Kelly naredio je Bijeloj kući da vrati novinarsku akreditaciju Acosti, dok se ne odluči o tužbi CNN-a.


Ta je kuća podigla tužbu protiv Bijele kuće, zbog ukidanja akreditacije.




»Vratimo se na posao«, rekao je Acosta novinarima nakon saslušanja.


CNN je rekao u izjavi kako se »raduje potpunom rješenju u narednim danima« te je zahvalio »svima koji su podržali, ne samo CNN, već slobodno, snažno i neovisno američko novinarstvo«.


Sudac Kelly u odluci se nije bavio meritumom tužbe u kojoj se navodi da je povrijeđen prvi ustavni amandman koji garantira zaštitu slobode govora i novinarstva, već se usredotočio na to je li osigurano pravedno postupanje tijekom oduzimanja akreditacije.


Bijela je kuća prošli tjedan ukinula akreditaciju Acosti, za vrijeme eskalacije Trumpovih napada na medije, koje je prozvao »neprijateljem naroda«.


Na sudu su pravnici američke vlade rekli kako, prema prvom amandmanu, ne postoji pravo pristupa Bijeloj kući te da je Acosta kažnjen zbog nepristojnog ponašanja na konferenciji, a ne zbog kritiziranja Trumpa.


CNN prenosi da je sudac Kelly kazao kako se čini da su tvrdnje glasnogovornice Bijele kuće Sarah Sanders o neprimjerenom Acostinu dodirivanju pripravnice koja mu je pokušala uzeti mikrofon »vjerojatno netočne« i temelje se dijelom »na dokazu upitne točnosti«.