Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. siječnja 2020.
Pravnik i publicist zalagao se za očuvanje tradicije vojvođanskih Hrvata

Subotica odbila proglasiti Nacu Zelića za počasnog građanina

Subotica / Foto Arhiv NL
Subotica / Foto Arhiv NL
Autor:
Objavljeno: 21. lipanj 2013. u 17:42 2013-06-21T17:42:46+02:00

„Ovo je veliko poniženje za Hrvate u Vojvodini i Srbiji. Sudeći po raspravi koja je vođena oko prijedloga razvidno je kako je najveći nedostatak Nace Zelića to što je Hrvat“, izjavio je predsjednik subotičke podružnice Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Martin Bačić.

SUBOTICA - Subotička gradska skupština odbila je proglasiti poznatog hrvatskog pravnika, publicista i diplomata Nacu Zelića za počasnog građanina Subotice, jer je u kandidaturi navedeno da se zalagao za očuvanje imena i tradicije bunjevačkih Hrvata u Vojvodini, prenio je u petak program na hrvatskom jeziku Radio televizije Vojvodine (RTV).

Predsjednik Bunjevačkog nacionalnog vijeća Branko Pokornić rekao je za skupštinskom govornicom da je nedopustivo da se u obrazloženju Odluke o dodjeli nađu termini poput"bunjevački Hrvati", čime se, kako je naveo, negira postojanje bunjevačke nacionalne zajednice.

Bunjevačko nacionalno vijeće u Srbiji zastupa zajednicu Bunjevaca koji niječu pripadnost hrvatskom narodu.

S druge strane, vodstvo hrvatske manjine naglašava kako je duboko uznemireno što se odbija kandidatura Nace Zelića, koji je njihov prijedlog, i što se bunjevačkim Hrvatima na sjeveru Vojvodine nastavlja zabranjivati isticanje svoje pripadnosti.

„Ovo je veliko poniženje za Hrvate u Vojvodini i Srbiji. Sudeći po raspravi koja je vođena oko prijedloga razvidno je kako je najveći nedostatak Nace Zelića to što je Hrvat“, izjavio je predsjednik subotičke podružnice Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Martin Bačić.

Argumenti koji su korišteni da bi se osporio moralni i profesionalni dignitet Nace Zelića podsjećali su na ono čega smo bili svjedoci devedesetih godina, dodao je ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata (ZKVH) Tomislav Žigmanov.

„Na ovaj način hrvatska zajednica je dobila pljusku koju ničim nije zaslužila i to od strane onih koji se u posljednje vrijeme utrkuju u posjetu Zagrebu kako bi svjedočili svoju navodnu proeuropsku orijentaciju“, rekao je Žigmanov, misleći na vijećnike Srpske napredne stranke (SNS) koji su bili među najglasnijim protivnicima prijedloga hrvatske zajednice.

Iznenađujuće je također, dodaju u vodstvu hrvatske manjine, što za prijedlog nije glasovala ni vijećnica Hrvatskog nacionalnoga vijeća (HNV) Josipa Ivanković.

Bačić je istaknuo kako je nejasno kako će se razriješiti ovo nacionalno i političko pitanje ali da hrvatska manjina neće odustati od prijedloga da se Zelić proglasi za počasnog građanina Subotice.

Naco Zelić je publicist, pravnik i diplomat rođen u Subotici 1930. Zbog članstva u Matici Hrvatskoj, tijekom trajanja Hrvatskog proljeća, gubi posao i odlazi u Zagreb gdje i danas živi kao umirovljenik, ali i dalje podupire svoje sunarodnjake u Vojvodini.

Grad Subotica svake godine dodjeljuje visoka gradska priznanja „Pro Urbe“ i „Počasni građanin“. Sve do ove godine prijedlozi hrvatske manjine su uvažavani.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.