Nije tolika frka

Stručnjaci: Koreja lansirala stari model rakete

Hina

Kim Jong Un

Kim Jong Un

Lansirana raketa imala je motore preuzete od projektila srednjeg dometa koji se temelje na sovjetskoj tehnologiji i električne dijelove koji su previše zastarjeli da bi bili meta globalne raketne kontrole, kazali su stručnjaci



Lansiravši raketu dalekog dometa prošli vikend Sjeverna Koreja ponovila je stari uspjeh iz 2012. i nije pokazala ništa nova, ocjenjuju stručnjaci, dodajući da će Sjevernoj Koreji vjerojatno trebati godine da razvije nuklearni projektil dugog dometa.


Lansirana raketa imala je motore preuzete od projektila srednjeg dometa koji se temelje na sovjetskoj tehnologiji i električne dijelove koji su previše zastarjeli da bi bili meta globalne raketne kontrole, kazali su stručnjaci.


“Smatram da je cilj lansiranja bilo ponavljanje uspjeha (iz 2012.), za što je također bilo potrebno značajno znanje”, rekao je Michael Elleman, raketni stručnjak Međunarodnog instituta za strateške studije.




Južna Koreja objavila je da je lansiranje podsjećalo na ono iz 2012. Oblik rakete bio je sličan, kao i lokacije na kojima su njezina prva i druga faza pale u more.


Objekt težine 200 kilograma lansiran u nedjelju bio je oko dvostruko veći od onog lansiranog 2012., što južnokorejski stručnjaci ne smatraju važnim.


Signal satelita za praćenje Zemlje koji je bio navodno lansiran u orbitu još nije detektiran. Signal predmeta lansiranog 2012. također nije bio detektiran.


VS UN-a uvelo je Sjevernoj Koreji sankcije zbog nuklearnih testova i lansiranja rakete dugog dometa iz 2006., zabranivši prodaju oružja i novčane transakcije kojima se može financirati vojni program.


No Sjeverna Koreja uspjela je to zaobići i nastaviti raketni program, koji vjerojatno ima za cilj razvoj interkontinentalnog balističkog projektila koji bi mogao zaprijetiti SAD-u. Za to joj, međutim, po nekim stručnjacima, treba još najmanje deset godina. Prošli je mjesec izvela četvrti nuklearni test u više od deset godina.


Južna Koreja procijenila je da je raketa imala potencijalni domet 12.000 kilometara, slično kao i raketa iz 2012.


Njemački inženjer Markus Schiller rekao je da, ako je Sjeverna Koreja doista napredovala u razvoju tehnologije, nema razloga zašto to ne bi i pokazala, umjesto ponovno vjerojatno “svoju staru ragu”.


“Pretpostavljam da rade najbolje što mogu sa starim raketnim sustavom Unha, što pokazuje jako spor ali stalan napredak prema malim kapacitetima za lansiranje satelita”, rekao je. “Pretvaranje tog programa u pravo oružje koje bi moglo gađati gradove tim će ritmom trajati desetljećima.”