Prva tri mjeseca radit će besplatno

Strauss-Kahn: srbijanskom gospodarstvu se može pomoći

Hina

"Naravno to neće biti lako, globalna ekonomija nija dobra. Srpska ekonomija ima ozbiljne probleme, ali mislim da je mogućno, uz odgovarajuće napore, riješiti probleme i postići uspjeh", istaknuo je Strauss-Kahn, jedan od troje inozemnih stručnjaka koje je srbijanska vlada angažirala kao savjetnike.



Strauss-Kahn je, nakon razgovora s vicepremijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, te novim ministrima financija i gospodarstva Lazarom Krstićem i Sašom Radulovićem, na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji rekao da će pokušati pomoći Srbiji i njezinu narodu, premda svjestan da to neće biti lak posao.


“Naravno to neće biti lako, globalna ekonomija nija dobra. Srpska ekonomija ima ozbiljne probleme, ali mislim da je mogućno, uz odgovarajuće napore, riješiti probleme i postići uspjeh”, istaknuo je Strauss-Kahn, jedan od troje inozemnih stručnjaka koje je srbijanska vlada angažirala kao savjetnike.


Prve konkretne savjete vladi najavio je za nekoliko mjeseci upozorivši da nema čarobnog štapića i da se rezultati ne mogu očekivati veoma brzo.




Ponovivši uvjerenje da je uspjeh moguć, Strauss Kahn je potvrdio da će prva tri mjeseca raditi “pro bono” i pohvalio svoje nove poslodavce i njihovu spremnost da “donesu prave odluke”.


“Moj tim i ja ćemo pokušati pripremiti savjete i učiniti ih što učinkovitijim, ali bit će potrebno vremena za oporavak”, ocijenio je Strauss-Kahn, naglasivši kako on i njegovi suradnici “ne donose odluke već savjetuju, što nije lako ali nije lako ni biti u vladi koja donosi odluke”.


Na pitanje je li za koncept štednje ili potrošnje, Strauss-Kahn je rekao kako ne bi inzistirao na jednom od ta dva, već da bi se trebao promijeniti koncept rasta i napretka.


“Nije pitanje potrošnje ili štednje, već napretka”, kazao je.


Na pitanje što ga je privuklo u Srbiju i zašto je došao, on je rekao: “Zato što volim Srbiju”, a zatim objasnio da je to bila ideja vlasnika agencije koju je srbijanska vlada unajmila i da je on tu ideju sa zadovoljstvom prihvatio.


Vučić je najavio kako će vlada nastojati definirati kraktoročne, srednjoročne i dugoročne mjere i učiniti “sve što je potrebno da Srbija počne izlaziti iz krize”.


“Dio našeg tima bit će ovdje, dio u Parizu, konzultirat ćemo se o svim važnim pitanjima, ali ćemo odluke donositi u skladu s najboljim interesima Srbije”, istaknuo je Vučić, najavljujući tri paketa mjera vezanih za javni dug, deficit i poreznu politiku.


“Činjenica je da smo trošili mnogo više nego što smo zaradili, vrijeme je da proizvodimo mnogo više, pa smo veoma zadovoljni da jedan od najvećih ekonomskih eksperata u svijetu postaje dio tima vlade Srbije”, rekao je Vučić.


Strauss-Kahn je prvi inozemni stručnjak koji se obratio srpskoj javnosti kao savjetnik srbijanske vlade, a savjetnici će biti i bivši austrijski kancelar Alfred Gusenbauer, te njemačka stručnjakinja za korupciju i pranje novca Bettina Nellen.