Građani se politiziraju

Stranke Merkeličine koalicije iza zatvorenih vrata o budućnosti

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

CDU bi opet mogao osvojiti 40 posto glasova i to bi trebao biti naš cilj, rekao je uoči zatvorenog sastanka predsjedništva CDU-a ministar zdravstva Jens Spahn za dnevnik »Welt am Sonntag«



BERLIN Predsjedništva stranaka vladajuće demokršćansko-socijaldemokratske koalicijske vlade Angele Merkel sastaju se u nedjelju na odvojenim zatvorenim sastancima kako bi postavili smjernice daljnjeg rada nakon loših rezultata na posljednjim pokrajinskim izborima u Bavarskoj i Hessenu i najavi kancelarke i predsjednice Kršćansko-demokratske unije (CDU) Angele Merkel o povlačenju s mjesta predsjednice stranke.


»CDU bi opet mogao osvojiti 40 posto glasova i to bi trebao biti naš cilj«, rekao je uoči zatvorenog sastanka predsjedništva CDU-a ministar zdravstva Jens Spahn za dnevnik »Welt am Sonntag« te je istodobno zatražio »otvorenu i iskrenu raspravu« o budućnosti CDU-a.


Građani se ponovno politiziraju


Spahn je kritizirao politiku Angele Merkel koja je išla u smjeru brisanja razlika u političkom djelovanju stranka. »Ta je politika donosila neko vrijeme rezultate, ali građani su se ponovo politizirali«, rekao je Spahn. On je, kao i sadašnja glavna tajnica CDU-a Annegret Kramp-Karrenbauer te bivši predsjednik zastupničkog kluba Fridrich Merz, najavio da će se na stranačkom kongresu početkom prosinca kandidirati za funkciju predsjednika stranke.




Angela Merkel je početkom tjedna najavila kako se, nakon 18 godina na vrhu CDU-a, više neće kandidirati za mjesto predsjednice stranke.


Kramp-Karrenbauer, koja se smatra prisnom suradnicom Angele Merkel koja ju je i dovela na sadašnje mjesto glavne tajnice stranke, već je dobila podršku nekoliko istaknutih članova CDU-a koji stranku žele zadržati na liniji dosadašnje šefice Merkel.


Današnji zatvoreni sastanak vrha CDU-a služi, između ostalog, i kao priprema za stranački kongres. koji će se održati za nešto više od mjesec dana u Hamburgu.


Uoči sastanka predsjedništva u Berlinu su se našli i predstavnici udruga unutar CDU-a poput Unijine mladeži, kako bi raspravljali o proceduri uoči izbora novog vrha stranke.


Mnogi na vrhu stranke priželjkuju Friedricha Merza, koji je prije desetak godina napustio vrh CDU-a zbog neslaganja s Angelom Merkel. Merz je, predstavljajući svoju kandidaturu, najavio povratak CDU-a tradicionalnim demokršćansko-konzervativnim vrijednostima.


Pritisak na SPD vrh ne jenjava


Istodobno, također u Berlinu se na zatvorenom sastanku okupilo i predsjedništvo Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD). Predsjedništvo stranke se našlo na dodatnom udaru unutarstranačkih kritičara koji još od prošlogodišnjih saveznih izbora traže izlazak SPD-a iz koalicije s demokršćanima.


Pritisak raste na predsjednicu stranke Andreu Nahles, koja slovi kao jedna od zagovornica ostanka u vladi. Velik dio stranačke baze traži prijevremeni stranački kongres i izbor vrha stranke, dok Nahles ustraje na sadašnjem terminu kongresa, koji je zakazan tek za kraj 2019.


Lijevo krilo stranke želi i otvorenu raspravu o ostanku u koalicijskoj vladi Angele Merkel. Potpredsjednik SPD-a Ralf Stegner objavio je u subotu interni dokument u kojem se postavljaju uvjeti za ostanak u vladi Angele Merkel.


»Mi nećemo pod svaku cijenu ostati u vladi«, stoji u Stegnerovom dokumentu u kojem se u deset točaka traže promjene na polju socijalne politike, među ostalim i povišenje minimalca na 12 eura.


Katastrofalne rezultati za vladajuće stranke


Na dan zatvorenih sastanaka vrhovništva CDU-a i SPD-a objavljeni su i rezultati najnovijeg ispitivanja javnog mnijenja koja pokazuju daljnji pad popularnosti stranaka vladajuće koalicije.


Prema ispitivanju javnog mnijenja instituta Forsa, što ih je objavila TV postaja RTL, SPD bi osvojio svega 13 posto glasova, isto kao i desna, populistička Alternativa za Njemačku, a Uniju CDU/CSU bi biralo svega 27 posto birača. Istodobno se bilježi daljnji rast popularnosti stranke Zeleni, koju podržava 24 posto ispitanih.