I dalje na oprezu

Stanje s požarima u Portugalu se smiruje

Hina

Požari koji su buknuli u Portugalu u kojima je poginulo pet osoba i s kojima se bori oko 400 vatrogasaca u subotu su donekle stavljeni pod kontrolu, no vatrogasne službe su i dalje u stanju pripravnosti zbog bojazni od novih požara, priopćila je civilna zaštita



LISABON – Požari koji su buknuli u Portugalu u kojima je poginulo pet osoba i s kojima se bori oko 400 vatrogasaca u subotu su donekle stavljeni pod kontrolu, no vatrogasne službe su i dalje u stanju pripravnosti zbog bojazni od novih požara, priopćila je civilna zaštita.


»Stanje je mirnije, no mi smo i dalje na oprezu«, kazao je Carlos Guerra, glasnogovornik Nacionalne uprave za civilnu zaštitu.U gašenju požara portugalskim vatrogascima su u pomoć pritekli francuski i španjolski kanaderi, a hrvatska vlada je u subotu odobrila korištenje dva zrakoplova Canadair CL-415 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane kao pomoć u gašenju požara u Portugalu do 4. rujna. Stanje se smirilo u petak navečer nakon što je pod kontrolu stavljen požar na planinskom lancu Caramulo, u središnjem Portugalu. Taj je požar gasilo u petak više od 800 vatrogasaca uz pomoć devet zrakoplova i helikoptera, no usprkos smirivanju stanja meteorolške su prilike u idućih nekoliko dana vrlo nepovoljne.Zbog podmetanja požara u spomenutom području priveden je 20-godišnji mladić.