Dogovor

Stabilizacija odnosa: Trump telefonski razgovarao s Putinom 50 minuta

Hina

Reuters

Reuters

Nakon 45-minutnog razgovora s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, predsjednik sada razgovara s trećim od pet šefova vlada, upravo razgovara s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, napisao je Spicer.



 NOVO 22.15 Ruski predsjednik Vladimir Putin i američki Donald Trump u subotu su dogovorili razvoj ravnopravnih odnosa i dali prednost borbi protiv terorizma i pokretanju stvarne koordinacije protiv skupine Islamske države u Siriji, objavio je Kremlj u subotu. 


U prvom dugoočekivanom telefonskom razgovoru dvojice šefova država nakon što je Trump stupio na dužnost predsjednici su istaknuli važnost obnove gospodarskih veza između dviju zemalja i stabiliziranja njihovih odnosa, objavio je Kremlj.


»Dvije strane su izrazile želju da zajedno aktivno rade na stabiliziranju i razvoju rusko-američkih odnosa na konstruktivnoj bazi, ravnopravno i obostrano korisno«, naveo je ruski predsjednik u priopćenju.




U tekstu nema nikakvih naznaka o mogućnosti da Trump ublaži sankcije Moskvi nametnute zbog uplitanja u sukob u Ukrajinu i aneksije Krima.


————-


Američki predsjednik Donald Trump razgovarao je u subotu s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i prvi put s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, potvrdio je glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer povijesni razgovor koji bi trebao resetirati rusko-američke odnose.


Nakon 45-minutnog razgovora s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, predsjednik sada razgovara s trećim od pet šefova vlada, upravo razgovara s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, napisao je Spicer.


Bijela kuća zasad nije objavila priopćenja o sadržaju razgovora. Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov rekao je u petak da će ruski čelnik u razgovoru čestitati Trumpu na preuzimanju dužnosti te da će razmijeniti mišljenja o trenutačnom stanju američko-ruskih odnosa.


Telefonski razgovor s Putinom trajao je 50 minuta i smatra se prvim testom ‘resetiranja« rusko-američkih odnosa, piše britanski list The Telegraph.Dodaje da su telefonski razgovor pozdravili ruski dužnosnici no sa zabrinutošću ga prate kritičari Putina u Washingtonu i Europi koji strahuju da bi Trump mogao, u želji da poboljša odnose s Kremljom, ukinuti sankcije Rusiji nametnute zbog aneksije Krima.

Osim s Putinom i Merkel, američki predsjednik za subotu je zakazao prve telefonske razgovore i s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom i australskim premijerom Malcolmom Turnballom.


Nešto ranije u subotu u razgovoru s japanskim premijerom Shinzom Abeom potvrdio je puno zalaganje Sjedinjenih Država u jamčenju sigurnosti Japana. Trump je također rekao Abeu rekao da će ga 10. veljače primiti u Washingtonu, a novi ministar obrane James Mattis uskoro će posjetiti Japan, dugogodišnjeg saveznika Sjedinjenih Država.