Južnokoreanski biznis u Srbiji

Srbiju trese slučaj investitora iz pakla: Radnike tuku metalnim palicama, radnice moraju nositi pelene

L. T.

NL arhiva

NL arhiva

Radnike su tukli metalnim palicama, a radnice seksualno uznemiravali. Radnicama je zabranjivan odlazak u zahod i savjetovano im je da nose pelene. Kada nekom pozli na radnom mjestu, Hitna pomoć se poziva u tvornicu i ukoliko radnika ne odvezu u bolnicu dužan je vratiti se poslu nakon ukazane pomoći, tvrdi sindikalist Veselinović



BEOGRAD  Na uistinu zastrašujući odnos poslodavca prema radnicima ukazali su u utorak petnaestominutnim štrajkom zaposleni u tvornici elektro-kablova u Leskovcu, gradu na jugu Srbije. Investitori iz Južne Koreje – kompanija Yura -od radničkih hala napravili su pakao.


Predsjednik sindikata Sloga Željko Veselinović srbijanskim novinarima požalio se na fizičko i psihičko zlostavljanje radnika. Činjenica da radnici ne mogu dobiti jedan slobodan radni dan u tjednu, koliko im zakonom minimalno pripada, kraj drugih problema čini se kao sitnica.  


– Radnike su tukli metalnim palicama, a radnice seksualno uznemiravali. Radnicama je zabranjivan odlazak u zahod i savjetovano im je da nose pelene. Kada nekom pozli na radnom mjestu, Hitna pomoć se poziva u tvornicu i ukoliko radnika ne odvezu u bolnicu dužan je vratiti se poslu nakon ukazane pomoći, tvrdi sindikalist Veselinović, a objavljuje beogradski dnevni list Danas .




Nadležnim institucijama sindikat je podnosio nekoliko prijava zbog stanja u tvornici, ali niti jedna nije riješena.  


– Riješen je tek slučaj otpuštanja šestoro radnika, što se dogodilo prije pet godina. Otpušteni su zato jer su pokušali osnovati sindikat. Donesena je presuda da su radnici u pravu, dobili su odštetu, ali nikad nisu vraćeni na posao, kaže Veselinović. Sindikalist napominje da je situacija slična u svim Yurinim tvornicama u Srbiji.


– Radnicima koji su se pobunili mi ćemo pružiti pomoć, jer ovaj njihov pokušaj za svako je poštovanje, ali bojim se da će jedina posljedica biti otkaz za organizatore štrajka, kaže sindikalist.


Kompanija Yura u Leskovcu je tvornicu otvorila 2010. godine, a na izradi elektro-kablova radi 1.700 radnika. Njihova prosječna plaća iznosi 362 eura. Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović koncem prošle godine najavio je da Koreanci iz Yure planiraju graditi i petu tvornicu u Srbiji, u kojoj će zaposliti tri tisuće ljudi.


– Investitori su dvije godine radili analize i zaključili da su naši radnici najvrjedniji, pa su zbog toga odlučili graditi još jednu tvornicu, rekao je gradonačelnik Leskovca.