Niti važna, niti obvezujuća

Srbijanski premijer Vučić ocijenio rezoluciju EP uvredljivom

Hina

"Ili je u pitanju licemjerje neslućenih razmjera ili žele da se našteti Srbiji iz nekih drugih razloga. Treće ne postoji", rekao je Vučić



BEOGRAD – Srbijanski premijer Aleksandar Vučić ocijenio je u četvrtak rezoluciju Europskog parlamenta o Vojislavu Šešelju uvredljivom za Srbiju, rekavši da se iza tog dokumenta kriju ili licemjerstvo ili želja da se našteti Srbiji.


“Ili je u pitanju licemjerje neslućenih razmjera ili žele da se našteti Srbiji iz nekih drugih razloga. Treće ne postoji”, rekao je Vučić.


U povodu rezolucije EP kojom se uz ostalo vodstvo Srbije poziva da se ogradi od izjava Vojislava Šešelja, Vučić je na tiskovnoj konferenciji koja je u tijeku u srbijanskoj vladi, rekao kako rezoluciju “ne razumiju ni zastupnici EP” ocijenivši da taj akt “nije važan niti je obvezujući”, ali predstavlja “važne stvari” na koje bi trebalo ukazati građanima Srbije kako bi “shvatili s koliko muka ćemo se još suočavati na putu ka EU”.




Europski parlament je u četvrtak prihvatio rezoluciju kojom snažno osuđuje ratno-huškačku retoriku Vojislava Šešelja, poziva Srbiju da se distancira od njegova djelovanja, a Haški sud da preispita svoju odluku o njegovu puštanju na privremenu slobodu.


U tekstu se izražava zabrinutost zbog izostanka političke i pravne reakcije srbijanskih vlasti te ih se poziva da osude sve javne manifestacije govora mržnje ili ratne retorike i da potiču zaštitu manjina i kulturnih prava.