Chengdu Pterodactyl-1

Srbija prva u Europi kupuje oružane dronove od Kine: Na Zapadu baš nisu sretni zbog toga

P. N.

FOTO/Wing Loong II, Wikipedia

FOTO/Wing Loong II, Wikipedia

 Dronovi za borbu mogu pogoditi mete bombama i projektilima i mogu se koristiti za izviđačke misije.



Ministarstvo obrane Srbije je nakon posjeta visoke kineske vojne delegacije pohvalilo Peking za gospodarsku i vojnu podršku javlja agencija Associated Press. Dužnosnici iz Srbije kažu da su s Kinom dogovorili prodaju naoružanih dronova, što je ujedno i prvi izvoz ovakve letjelice iz Kine u neku europsku državu.


Srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin, kazao je da će dostava opreme koja se očekuje u nadolazećim mjesecima “ojačati vojsku Srbije i dati joj mogućnosti koje u prošlosti nije imala”.


AP prenosi da je Srbija već jačala oružane snage s ruskim ratnim zrakoplovima, tenkovima i drugom opremom. Kina je povećala ekonomsku i političku aktivnost u Srbiji i ostatku sjeveroistočne Europe u sklopu svoje globalne kampanje. Angažman u blizini ili na samom teritoriju NATO-a, zabrinulo je Zapad u svezi rastućeg utjecaja Kine u regiji.


Srbija je dogovorila dostavu devet dronova “Chengdu Pterodactyl-1” u Kini poznatih pod nazivom “Wing Loong” uz mogućnost naručivanja njih još petnaest u budućnosti. Dronovi za borbu mogu pogoditi mete bombama i projektilima i mogu se koristiti za izviđačke misije.


AP piše da postoje određeni strahovi na Zapadu jer Srbiju naoružavaju savezničke Kina i Rusija, što bi moglo “ohrabriti balkansku državu prema još jednom ratu, posebno protiv njihove bivše provincije Kosovo koja je proglasila neovisnost 2008. godine. Srbija, Rusija i Kina ne priznaju samostalnost spomenute države, dok su istu priznale SAD i većina zapadnih država”.