Skandal iz 2014.

Srbija od Hrvatske traži izručenje Albanca koji je na utakmici upravljao dronom. Njegova obitelj prijeti

Hina

Reuters

Reuters

»Pozivamo državu Albaniju da intervenira i zaustavi izručenje Srbiji. Mi bismo, kao obitelj, učinili nešto veoma radikalno što bi sve iznenadilo«, rekao je Xavair, ne objasnivši na šta misli, prenose beogradski mediji navode AP-a



Nogometni savez Albanije zatražio je od vlasti u Tirani da zaustave izručenje iz Hrvatske Srbiji Ismaila Morine, Albanca uhićenog po tjeralici Srbije zbog skandala sa dronom na utakmici kvalifikacija za EURO 2016 između Srbije i Albanije u Beogradu, objavili su danas beogradski lektronički mediji.


Morina je osumnjičen da je upravljao dronom koji je na stadion unio nacionalistički transparent tijekom utakmice Srbija-Albanija listopada 2014. godine, što je potaknulo incident i nasilje navijača zbog kojeg je utakmica prekinuta i pobjeda službeno dosuđena Albaniji.


Morina je, kako navodi B92 u lipnju uhićen u Hrvatskoj po tjeralici iz Srbije, a sud u Dubrovniku prošlog je tjedna, po navodima AP-a, odobrio izručenje ovog 35-godišnjeg Albanca Beogradu.




Nogometni savez Albanije traži od vlade u Tirani da »intervenira u okviru pravnog konteksta kako bi zaustavila izručenje Ismaila Morine Srbiji«, dok njegova obitelj izravno prijeti da će poduzeti radikalne mjere.


Navodi se da je Morina sa sjeveroistoka Albanije, iz Kukeša, ali da živi u Italiji i redovit je na utakmicama koje u gostima igra albanska nogometna reprezentacija.


Njegov brat Xavair izjavio je za televiziji »Report« da vlada u Tirani ne obraća dovoljno pažnje na slučaj njegovog brata, ocijenivši kako bi Ismailov život bio ugrožen u Srbiji, navodi AP.


»Pozivamo državu Albaniju da intervenira i zaustavi izručenje Srbiji. Mi bismo, kao obitelj, učinili nešto veoma radikalno što bi sve iznenadilo«, rekao je Xavair, ne objasnivši na šta misli, prenose beogradski mediji navode AP-a.


Na nogometnoj utakmici Srbija-Albanija u listopadu 2014. u Beogradu izazvan je incident i nasilje nakon što se iznad terena pojavio dron sa zastavom na kojoj je bila mapa »Velike Albanije«. Ismail Morina, osumnjičen za upravljanje letjelicom, uhićen je u lipnju u Hrvatskoj po tjeralici iz Srbije, a sud u Dubrovniku je prošlog je tjedna odobrio izručenje ovog 35-godišnjeg Albanca Beogradu, navodi AP.