Sporni tekst o Nataši Kandić

Srbija kažnjena presudom suda u Strasbourgu za kršenje slobode novinarke

Hina

Europski sud za ljudska prava osudio je Srbiju zbog kršenja slobode izražavanja jedne beogradske novinarke, osuđene za uvredu ličnosti aktivistice za ljudska prava Nataše Kandić u članku napisanom 2003. godine, objavili su u utorak elektronički mediji u Beogradu



BEOGRAD Europski sud za ljudska prava osudio je Srbiju zbog kršenja slobode izražavanja jedne beogradske novinarke, osuđene za uvredu ličnosti aktivistice za ljudska prava Nataše Kandić u članku napisanom 2003. godine, objavili su u utorak elektronički mediji u Beogradu.


Novinarka Politike Ljiljana Milisavljević osuđena je za uvredu tadašnje predsjednice Fonda za humanitarno pravo Nataše Kandić zbog navoda u članku koji je Politika objavila rujna 2003. godine.


U to vrijeme je, kako prenose mediji pozivajući se na agencije Beta i AFP, »vladao visok stupanj animoziteta prema Nataši Kandić zbog njezina sudjelovanja u istraživanju zločina koje su počinile srpske snage tijekom sukoba u bivšoj Jugoslaviji« jer je bila jedna od najglasnijih zagovornika pune suradnje s Haškim tribunalom (ICTY).




Sporna je bila fraza u tekstu »Kandić je nazivana vješticom i prostitutkom«, što je preneseno iz pisanja jednog drugog novinara, ali Milisavljević nije stavila znake navoda pa je Nataša Kandić pokrenula privatnu tužbu protiv novinarke Ljiljane Milisavljević uz tvrdnje da članak napisan s ciljem da je prikaže kao izdajnika Srbije.


Srbijanski sud je naveo da time što nije tu spornu rečenicu u članku stavila pod navodnike novinarka je prešutno prihvatila te riječi kao svoje pa ju je proglasio krivom za kazneno djelo uvrede i uputio joj sudsko upozorenje.


Novinarka je potom dobila otkaz u Politici, a na presudu se žalila europskom sudu prosinca 2006.


U naknadnom procesu sud u Strasbourgu zaključio je u presudi da se »Kandić, kao aktivistica za ljudska prava i javna ličnost neizbježno i svjesno izložila sudu javnosti« i da bi »trebalo prema tome pokazati veću toleranciju«.


Sud u Strasbourgu ocijenio je i da kaznena osuda novinarke Milisavljević u Srbiji može odvratiti druge novinare od toga da doprinose javnoj raspravi u pitanjima koja se odnose na život i društvenu zajednicu.


Europski sud je poslije 11 godina ocijenio da je sud Srbije imao »neproporcionalnu reakciju« i da je prekršio član 10 o slobodi izražavanja Europske konvencije o ljudskim pravima. Odluku je jednoglasno donijelo sedam sudaca, koji su odredili da Srbija treba platiti oštećenoj novinarki 500 eura za nadoknadu moralne štete te 386 eura za sudske troškove.