Zločin počinjen na području Bihaća

Srbija izručila BiH osumničenog za ratne zločine

Hina

Foto Forum.klix.ba

Foto Forum.klix.ba

Saša Ćurguz (43) je pod sumnjom da je sudjelovao u ubojstvu najmanje deset zarobljenih Bošnjaka, a iz Tužiteljstva BiH ističu kako je njegovo uhićenje i izručenje rezultat dobre suradnje s pravosudnim i policijskim vlastima Srbije koje su ga na temelju informacija pristiglih iz Sarajeva locirale i uhitile 2014. godine u Beogradu, gdje se skrivao nakon rata

SARAJEVO Srbijanske vlasti izručile su bosanskohercegobačkom pravosuđu bivšeg pripadnika vojske bosanskih Srba Sašu Ćurguza, koji je osumnjičen za ratne zločine počinjene na području Bihaća, potvrdilo je u utorak Tužiteljstvo BiH.Ćurguz (43) je pod sumnjom da je sudjelovao u ubojstvu najmanje deset zarobljenih Bošnjaka, a iz Tužiteljstva BiH ističu kako je njegovo uhićenje i izručenje rezultat dobre suradnje s pravosudnim i policijskim vlastima Srbije koje su ga na temelju informacija pristiglih iz Sarajeva locirale i uhitile 2014. godine u Beogradu, gdje se skrivao nakon rata.

Ćurguz je tijekom rata u BiH bio pripadnikom 15. bihaćke brigade vojske bosanskih Srba.


U ljeto 1992. godine on je s drugim pripadnicima te postrojbe ubio skupinu od deset zarobljenih Bošnjaka, a njihova tijela bačena su u prirodnu jamu kod mjesta Hrgar.


Jama pod nazivom Bezdan ekshumirana je nakon rata i tamo su pronađena tijela 83 osobe ubijene tijekom rata. Do danas su identificirani posmrtni ostaci 41 žrtve.




Ćurguz i drugi pripadnici njegove postrojbe terete se i za teška zlostavljanja Bošnjaka zatočenih u zatvoru u okolici Bihaća.