Borba protiv koronavirusa

Srbija i Austrija zatvaraju granice za Talijane! Zatvaraju se i slovenska kazina uz granicu s Italijom

Hina

REUTERS

REUTERS

Suočene sa sve većom opasnošću širenja epidemije koronavirusa, niz europskih zemalja poduzeo je mjere kojima nastoji ograničiti zarazu



Austrija je zabranila ulaske iz Italije, a slično je napravila i Srbija, javlja Reuters.


Zabrana u Srbiji se odnoso na Italiju, dijelove Kine, Južnu Koreju, Iran i Švicarsku.


Slovenske igračnice uz granicu s Italijom privremeno zatvorene




Zbog nove situacije u Italiji, gdje je zbog širenja koronavirusa preventivna karantena proširena na područje cijele države, slovenska tvrtka HIT iz Nove Gorice zatvorila je u utorak neke svoje igračnice uz granicu, u kojima su najčešći gosti Talijani.


Situacija se mijenja iz dana u dan, u Sloveniji i u Italiji, pa tome moramo prilagoditi naše djelovanje. Naši djelatnici u igračnicama koje idućih dana neće raditi dobit će odluku o čekanju, kazao je u izjavi za javnost direktor HIT-a Tomaž Repinc, te dodao da je to do sada njihova najteža poslovna odluka, ali da je donose kako bi zaštitili zaposlene i posjetitelje.


HIT ima dvadesetak hotela, igračnica i salona za zabavu na području Nove Gorice i Kranjske Gore, uglavnom namijenjene obližnjim gostima iz Italije koji ostvaruju najveći promet.


Za sada igračnice u Kranjskoj Gori ostaju otvorene, a od danas su preventivno zatvorene njihove igračnice u hotelima Perla i Park u Novoj Gorici, Drive-in u Vrtojbi i Aurora u Kobaridu, a tako će ostati najmanje do idućega petka.


Zbog stanja u susjednoj Italiji slovenski ministar za zdravstvo Aleš Šabeder najavio je da će danas ili sutra na graničnim prijelazima s Italijom biti uspostavljen nadzor, kako bi se spriječile mogućnosti novog unosa koronavirusa, ali da se ne radi o »zatvaranju« granice nego preventivnim mjerama kontrole, a u nadzor ulaznih točaka uz policiju će biti uključeni zdravstveni djelatnici.


Prema kasno sinoć objavljenim podacima, u Sloveniji je trenutačno 25 zaraženih koronavirusom, od toga je 15 slučajeva unosa infekcije iz inozemstva, većinom iz Italije, dok su ostalo sekundarne infekcije, nastale kontaktima s nositeljima virusa koji su boravili u inozemstvu. Među zaraženima je u više zdravstvenih djelatnika, po novim podacima njih sedam.


Europske zemlje provode mjere protiv širenja koronavirusa


Suočene sa sve većom opasnošću širenja epidemije koronavirusa, niz europskih zemalja poduzeo je mjere kojima nastoji ograničiti zarazu, javljaju agencije.


Talijanski premijer Giuseppe Conte stavio je cijelu Italiju pod karantenu od utorka do sljedećeg mjeseca u neočekivanoj mjeri kojom se nastoji pobijediti najteža epidemija koronavirusa u Europi.


Austrija je upozorila državljane da ne putuju u susjednu Italiju, pošto je Rim nametnuo karantenu širom Italije.


Ministarstvo vanjskih poslova poručilo je na internetskoj stranici: »Austrijskim putnicima preporuča se da se odmah vrate u Austriju«.


Nova austrijska mjera da provodi zdravstvene provjere na talijanskoj granici na snagu je stupila u utorak.


Zrakoplovna tvrtka Wizz Air obustavila je sve letove u Italiju i Izrael nakon što su dvije zemlje najavile planove da pobijede najtežu epidemiju koronavirusa u Europi, objavila je niskobudžetna zrakoplovna tvrtka.


Letovi do talijanskih zračnih luka i iz njih bit će obustavljeni od 10.ožujka do 4. travnja, a letovi iz zračnih luka u Tel Avivu i Eilatu bit će obustavljeni od 12. ožujka do 23. ožujka, rekla je kompanija.Izrael će zahtijevati od svakog putnika koji je došao s prekomorskog puta da bude 14 dana u karanteni kao mjera opreza zbog širenja koronavirusa, rekao je premijer Benjamin Netanyahu u ponedjeljak.


Češka će zatvoriti će sve škole osim fakulteta od srijede te zabraniti događaje u kojima sudjeluje više od 100 ljudi, kao mjera protiv širenja koronavirusa, rekao je premijer Andrej Babiš u utorak.


U Češkoj je dosad prijavljeno 40 slučajeva koronavirusa.


Poljska vlada odlučila je otkazati sva masovna događanja zbog izbijanja epidemije koronavirusa.


»Ovog jutra odlučili smo otkazati sve masovne događaje«, rekao je poljski premijer Mateusz Morawiecki.


Poljski predsjednik Andrzej Duda rekao je da neće organizirati velike skupove u sklopu kampanje kao mjeru protiv širenja koronavirusa, pokrenuvši pitanje kako će epidemija utjecati na izbore koji bi se trebali održati u svibnju.


Na predsjedničkim izborima odlučit će se hoće li vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) moći u potpunosti provesti svoju agendu, uključujući preustroj pravosuđa zbog kojeg je nastao spor s Bruxellesom jer predsjednik može staviti veto na zakone.


»Odlučio sam da neću organizirati velike skupove u sklopu svoje predsjedničke kampanje, jer na te skupove dolaze stotine ljudi«, prenosi državna novinska agencija PAP Dudinu izjavu u ponedjeljak navečer. »Čini mi se da je rizik širenja zaraze prevelik«, istaknuo je.


U zemlji sa 38 milijuna ljudi prijavljeno je 17 slučajeva. U Poljskoj nitko nije umro od koronavirusa.