Sam potvrdio

Srbija do 26. svibnja mora predati Šešelja Haagu

Hina

»Šta će dalje biti i kako će se razvijati situacija, ja to ne znam, to morate pitati premijera (Aleksandra) Vučića i predsjednika (Tomislava) Nikolića«, rekao je u petak Šešelj.



ZAGREB – Vođa srpskih radikala Vojislav Šešelj rekao je u petak da je Međunarodni kazneni sud za ratne zločine (ICTY) dao nalog da ga se do 26. svibnja vrati u Den Haag, javljaju srbijanski mediji.


Tu je vijest srbijanskim medijima potvrdio i potpredsjednik Srpske radikalne stranke Milorad Mirčić.


»Izdali su nalog vladi Srbije da me isporuči do 26. svibnja, ali ja taj nalog još pismeno nisam dobio. Ja se dobrovoljno neću predati, ali neću ni bježati«, rekao je Šešelj za agenciju Beta.




»Žalbeno vijeće Haškog tribunala izdalo je nalog da Vojislav Šešelj do 26. svibnja treba biti vraćen u pritvorsku jedinicu«, rekao je Mirčić Tanjugu.


Međutim, Haški sud nije tu vijest potvrdio, a mediji potvrdu nisu mogli dobiti ni u srbijanskom ministarstvu pravosuđa.


Sudsko vijeće Haškog suda donijelo je 6. studenoga prošle godine odluku o puštanju Šešelja na privremenu slobodu zbog lošeg zdravstvenog stanja, a haški je optuženik stigao u Srbiju 12. studenoga.


Krajem ožujka, Žalbeno je vijeće naložilo da se Šešelj vrati u pritvor u Scheveningenu. Budući da se to nije dogodilo, polovicom travnja glavni haški tužitelj Serge Brammertz zatražio je od žalbenog vijeća ICTY-ja da raspravnom vijeću hitno odredi rok od jednog dana za provedu odluke o povratku Šešelja u haški pritvor.


Raspravno je vijeće pak zatražilo novo izvješće o Šešeljevom zdravstvenom stanju.


Šešelj je optužen za zločine nad Hrvatima i Bošnjacima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93., a od prvog dana dolaska u Srbiju nekoliko puta je ponovio da se neće dragovoljno vratiti u haški pritvor.


»Šta će dalje biti i kako će se razvijati situacija, ja to ne znam, to morate pitati premijera (Aleksandra) Vučića i predsjednika (Tomislava) Nikolića«, rekao je u petak Šešelj.


On je u pritvoru Tribunala bio od 2003. kada se dobrovoljno predao. Suđenje mu je počelo 2007., a izricanje presude bilo je zakazano za listopad 2013., ali je odgođeno zbog izuzeća suca.