Trgovina

Srbija će priznati Kosovo? Vučić: ‘Ne možemo to učiniti, a da ništa ne dobijemo zauzvrat’

Hina

Reuters

Reuters

Beograd i Priština pod snažnim su međunarodnim pritiskom da postignu sporazum kako bi se konačno normalizirali odnosi, o čemu ovise i njihovi izgledi da napreduju prema budućem članstvu u EU-u



Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić dao je naslutiti, u intervjuu talijanskoj agenciji ANSA, da bi mogao prihvatiti priznanje Kosova pod uvjetom da u okviru šireg sporazuma dobije nešto zauzvrat.


»Moramo najprije postići kompromis, ne možemo priznati Kosovo a da ništa ne dobijemo zauzvrat«, kazao je u intervjuu ANSA-i u ponedjeljak.


»Siguran sam da uz pomoć naših europskih prijatelja i uz potporu Rusije, SAD-a, Kine i drugih zemalja, možemo doći do rješenja«, kazao je.




Kosovo je jednostrano proglasilo neovisnost od Srbije 2008., što Beograd odbija prihvatiti.


Beograd i Priština pod snažnim su međunarodnim pritiskom da postignu sporazum kako bi se konačno normalizirali odnosi, o čemu ovise i njihovi izgledi da napreduju prema budućem članstvu u EU-u.


Međutim, dijalog uz posredništvo EU-a je u slijepoj ulici, prije svega stoga što je Priština u studenom uvela carine od sto posto na sve proizvode iz Srbije.


Beograd je potom upozorio da neće obnoviti dijalog o normalizaciji odnosa dok ta mjera bude na snazi.