Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
16. studenoga 2019.
Neuspješna privatizacija

Srbija: Nestaje hrvatski program na Radio Subotici, ugašeno uredništvo

Foto ilustracija arhiv NL
Foto ilustracija arhiv NL
Autor:
Objavljeno: 26. studeni 2015. u 17:48 2015-11-26T17:48:10+01:00

Jedini radio u Vojvodini i Srbiji koji je imao svakodnevni program na hrvatskom jeziku, Radio Subotica, u četvrtak je ostao bez ijednog zaposlenika i prijeti mu potpuni nestanak iz etera za nekoliko dana.

Zbog neuspješne privatizacije ove najstarije i najslušanije radio postaje na sjeveru Vojvodine posljednjih sedmero zaposlenika, koji su mjesec dana održavali cjelodnevni program na srpskom, mađarskom i hrvatskom jeziku, bilo je prinuđeno potpisati rješenje o otkazu ugovora o radu.

Trosatni program na hrvatskom jeziku, kako je izjavila sada već bivša urednica Ivana Petrekanić Sič, u eteru će biti najvjerojatnije do Božića, kada će točno na 17. obljetnicu biti objavljeno da se program u potpunosti gasi.

»Ovo je najteži udarac kada je u pitanju informiranje na hrvatskom jeziku u Vojvodini i Srbiji za posljednjih 15 godina. Izgubili smo informativno i kadrovski najbogatiji i najsnažniji elektronički medij. Prestat će postojati 90 posto onoga što se na planu informiranja u hrvatskoj zajednici produciralo tijekom jednog dana«, izjavio je predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov poslije razgovora s bivšom urednicom hrvatskog uredništva. Dodao je da »Hrvati u Subotici i okolici s velikim žaljenjem konstatiraju da se zbog 'pilatovskog držanja' državnih struktura ovaj program gasi i da se time drastično umanjuje dosegnuta razina manjinskih prava ove zajednice u Srbiji«.

»Nedopustivo je da se državnim aktima i njihovim politikama ukida pravo na informiranje pripadnika hrvatske zajednice, i to u Subotici koja je političko, obrazovno i kulturno središte Hrvata u Srbiji«, naveo je Žigmanov i istaknuo kako će hrvatske institucije o ovom problemu informirati sve relevantne čimbenike u zemlji, matičnoj Hrvatskoj i inozemstvu.

Radio Subotica je najstariji i najslušaniji gradski radio. U eteru je od 1968, a svakodnevni program na hrvatskom jeziku emitira se od 1998.

U uredništvu su radila četiri stalno zaposlena novinara koji su dnevno producirali tri sata programa.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.