ITF od bogatih klubova traži pomoć za 305 radnika Turkish Airlinesa

Spasite radničku klasu! Sindikalisti apeliraju na Manchester i Barcelonu

Darko Pajić

Međunarodni sindikat transportnih radnika pisao je predsjednicima Manchester Uniteda i Barcelone da pokušaju kod svog sponzora urgirati da se spase radna mjesta ljudi koji su otkaze dobili SMS-om i e-mailom



Međunarodni sindikat transportnih radnika (ITF) ovog je četvrtka pokrenuo nesvakidašnju kampanju za spas 305 radnika, koji su prije nekoliko mjeseci dobili otkaze u Turkish Airlanesu, pa je za očuvanje njihovih radnih mjesta upućen apel predsjednicima uglednih i bogatih nogometnih klubova Manchester United i Barcelona.


Navedeni klubovi odabrani su zato što im je Turkish Airlines sponzor, a pisma su upućena 8. kolovoza, jer su tog dana u švedskom Göteborgu ova dva kluba igrala prijateljsku utakmicu.


Pismo je pomalo nesvakidašnje jer se od predsjednika Manchester Uniteda Davida Gilla i predsjednika Barcelone Sandra Rosella traži da budu socijalno osjetljivi i iskoriste vlastiti ugled i utjecaj kako bi pomogli radničkoj klasi.


Iskoristite utjecaj




To od njih traži generalni sekretar ITF-a David Cockroft, koji opisuje pozadinu sukoba između radnika i menadžmenta Turkish Airlanesa, navodeći da su »radnicima otkazi uručeni SMS-om, emailom ili telefonom samo zbog jednog razloga – zato što su protestirali protiv predloženog amandmana na turski Zakon o radu kojim se ukida njihovo pravo na štrajk.« Otkaze je 305 radnika dobilo u svibnju, a amandman je stupio na snagu 3. lipnja.


– Podsjećam Davida Gilla na politiku Manchester Uniteda prema socijalnoj odgovornosti i pozdravljam posvećenost kluba zaštiti okoliša i socijalnim pitanjima na regionalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini. Jednako i Sandra Rosella na vrijednosti i povijesnu vezu FC Barcelone s obranom demokratskih prava i sloboda. Apeliramo da oba kluba, u skladu sa svojom reputacijom, utječu na menadžment Turkish Airlinesa kako bi preispitali svoju nepotrebnu akciju otpuštanja radnika i kroz dijalog s ITF-om pokušali pronaći pozitivno rješenje problema, navodi se u pismima generalnog sekretara ITF-a, koji također dodaje da su prethodni pregovori s menadžerima turskog avioprijevoznika u Ženevi i Londonu neslavno propali jer nije bilo dobre volje u turskoj kompaniji.


Zasad bez odgovora


Zasad ova akcija nije polučila bilo kakav odgovor iz Uniteda i Barcelone, ali jest s oko 7.000 protestnih mailova online peticije, koji su upućeni turskom premijeru Erdoganu i čelništvu Turkish Airlinesa, kompanije koja sponzorira španjolski i engleski klub.


U Barceloni najbolji plaćeni nogometaš svijeta Lionel Messi ima plaću od oko milijun eura mjesečno, čemu treba pridodati oko 21 milijun eura godišnje na temelju reklamnih ugovora. U Unitedu je najplaćeniji Wayne Rooney, koji zarađuje nekih 20-ak posto manje od Messija.


Na utakmici u Göteborgu nogometaši se baš i nisu iskazali. Završilo je dosadno i prijateljski, bez golova. S tim da su Englezi, naravno, izgubili na penale. Nekako se čini da će i turski radnici unaprijed biti osuđeni na poraz. Ipak je teško zamisliti da bi Barcelona i Machester United mogli spašavati radničku klasu kad istoj odavno uopće ne pripadaju.