Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 4
Sutra: 8° 8° 4
22. siječnja 2020.
Gubi im se trag

Spasioci u Indiji tragaju za alpinistima nestalim na himalajskom vrhu

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 1. lipanj 2019. u 21:33 2019-06-01T21:33:00+02:00

Desetci spasilaca sudjelovali su u subotu u potrazi za osmerim alpinistima koji se vode kao nestali na drugoj najvišoj indijskoj planini Nandi Deviju (7.826 m), rekli su indijski dužnosnici.

Riječ je o četvero Britanaca, dvoje Amerikanaca, Australcu i Indijcu koji su se trebali uspeti na istočni greben Nande Devija, blizu Kine i vratiti se u bazni logor 26. svibnja.

Ali skupina koju je vodio Britanac Martin Moran koji se već nekoliko puta uspeo na taj vrh, nije se pojavila u logoru Munsiyariju, u indijskoj državi Uttarakhandu, pošto su počeli uspon 13. svibnja.

"Mobilizirali smo snage kako bismo ih locirali pošto se 26. svibnja nisu vratili u logor, ali loše vrijeme usporava operacije", rekao je za AFP Vijay Kumar Jogdande, sudac okruga Pithoragarh u kojemu je Nanda Devi.

Jaka kiša i snijeg koji su tjedan dana padali na tom području otežavaju potragu iz zraka, istaknuo je Jogdande.

Stotine alpinista dolaze svake godine u Indiju iz čitavog svijeta kako bi pokušali osvojiti vrhove himalajskog lanca.

Na području Indije je deset vrhova viših od 7.000 m, među kojima je i treći najviši u svijetu, Kangchenjunga, između Indije i Nepala.

Četvero Indijaca su među jedanaestero alpinista koji su izgubili život pokušavajući osvojiti Everest protekle sezone koja se završila ovog tjedna.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.