Mjesto tragedije

Španjolski kraljevski par zapalio svijeće za žrtve napada: Muslimani se okupili i iskazali protivljenje terorizmu

Hina

Reuters

Reuters



Stotinjak pripadnika muslimanske zajednice u Kataloniji u subotu se okupilo s mnoštvom kako bi pod geslom »ne bojim se«, iskazali protivljenje terorizmu, a dva dana nakon napada svijeće za žrtve zapalio je i španjolski kraljevski par.


»Musliman sam, nisam terorist«, »Ne u moje ime« i »Islam je mir«, poruke su kojima su muslimani u organizaciji Katalonskog islamskog centra obišli mjesto tragedije u Barceloni.


»Ne bojim se«, poruka dominatna u petak na Trgu Katalonije u odavanju počasti žrtvama, bila je i najkorištenija poruka okupljenih muslimana u subotu.




Nakon što su se okupili kraj fontane u ulici La Rambla muslimani su krenuli istim putem kojim se kretao vozač kombija u četvrtak kada je ubio 14 osoba.


Džihdistička skupina Islamska Država (IS) preuzela je odgovornost za napad zbog sudjelovanja Španjolske u međunarodnoj koaliciji predvođenoj Sjedinjenim Državama.


Španjolski kralj Felipe VI i kraljica Letizia također su obišli šetalište Las Ramblas te zapalili svijeću za poginule, a u lokalnoj bolnici obišli su i ozlijeđene.


»Ovo je kukavički čin. No ne bojimo se«, rekao je Felipe VI.Gradonačelnica Barcelone Alda Colai i katalonski predsjednik Carles Puigdemont pozvali su na okupljanje građana u Barceloni iduću subotu 26. kolovoza. Okupljanje će početi u 18 sati pod sada već općeprihvaćenim geslom »Ne bojim se«. Cilj okupljanja je usprotiviti se terorizmu, rekli su organizatori. »Teroristi su htjeli posijati strah, mržnju i podjelu u Barceloni«, rekla je Colau pred novinarima u gradskoj vijećnici. »No u tome neće uspjeti«, istaknula je. Rekla je kako će glavni grad pokrajine Katalonije »braniti svoj model suživota snažnije nego ikada«.U Kataloniji, pokrajini na sjeveroistoku Španjolske, živi jedna od većih muslimanskih zajednica u Španjolskoj. Većina osumnjičenih za napade u Barceloni i Cambrilsu su Marokanci. Maroko, na sjeveru Afrike, graniči sa Španjolskom.

Policija nastavlja potragu, privela novinare


Španjolska policija je u subotu nastavila potragu za jednim od preostalih pripadnika ćelije koji su još u bijegu, a počinili su napade u Barceloni i u Cambrilsu, dok vlada razmišlja o podizanju stupnja opasnosti od terorizma na najvišu razinu.


Policija diljem zemlje traga za Younesom Abouyaaqoubom, 22-godišnjim Marokancem čija je fotografija objavljena. Španjolski mediji pišu da je on možda bio za upravljačem kombija koji je u četvrtak pokosio prolaznike na Ramblasu, za što je odgovornost preuzela skupina Islamska država.Policija u katalonskom gradiću Ripollu uhitila je pet novinarki, dvije Španjolke i tri Talijanke, kada su ulazile u stan koji je policija zapečatila u sklopu istrage napada u Barceloni i Cambrilsu, priopćio je glasnogovornik policije. »Dogodio se manji incident sa španjolskim i talijanskim novinarkama kada su ulazile u zapečaćeni stan«, rekao je glasnogovornik policije Albert Oliva na konferenciji za medije. »Španjolske novinarke su u policijskoj stanici na ispitivanju«, dodao je.Protiv njih bi mogla biti podignuta optužnica protiv neovlaštenog ulaza u privatni objekt. Tri talijanske novinarke nisu stigle ući u stan. Identitet novinarki nije otkriven.

Policija je u Ripollu, gradiću s 10.500 stanovnika, pretražila više stanova u potrazi za osumnjičenima za napade u gradovima Barceloni i Cambrilsu u kojima je ubijeno 14 osoba. Tri osobe osumnjičene za pripadanje džihadističkoj ćeliji od 12 članova uhićene su u tom gradu. Ondje se nalazi više novinara koji prate slučaj.