Poziv socijalistima

Španjolski konzervativci velikom koalicijom protiv separatizma u Kataloniji

Hina

Reuters

Reuters



Narodna stranka desnog centra premijera Mariana Rajoya pozvala je u nedjelju oporbene socijaliste iz stranke PSOE na stvaranje velike španjolske koalicije po uzoru na Njemačku kao odgovor na zahtjev za nezavisnošću pokrajine Katalonije.


Katalonija će u ponedjeljak imati novu vladu nakon što su se katalonske separatističke stranke poslije tri mjeseca teških pregovora usuglasile oko izbora regionalnog predsjednika koji bi ih trebao voditi prema stvaranju republike Katalonije.


»Španjolska treba široku vladu sastavljenu od onih stranaka koje poštuju sadašnji ustav. Nije vrijeme za postavljanje stranačkih crvenih linija«, navedeno je u priopćenju Narodne stranke. »Iduća vlada treba jamčiti stabilnost i pravo svih Španjolaca da odluče o svojoj zemlji«.




Prema ustavu iz 1978., kada je u Španjolskoj uvedena demokracija, referendumi se mogu održavati samo na razini čitave zemlje čime je Kataloniji, regiji na sjeveroistoku, zabranjeno održati referendum o nezavisnosti.


Narodna stranka desnog centra, stranka lijevog centra PSOE, lijevi Podemos (Možemo) i stranka centra Građani neuspješno pregovaraju oko koalicije nakon što niti jedna stranka nije dobila natpolovičnu većinu zastupničkih mjesta na parlamentarnim izborima održanima prije tri tjedna.


U subotu su pak katalonska koalicija »Zajedno za Da« i antikapitalistička stranka Kandidatura nacionalnog jedinstva (CUP) postigle sporazum o formiranju nove regionalne vlade čiji je cilj stvaranje samostalne republike Katalonije u idućih 18 mjeseci. Pregovori dviju strana vodili su se od pokrajinskih izbora 27. rujna na kojima je pobijedila koalicija »Zajedno za Da«, sastavljena od konzervativne Demokratske konvergencije Katalonije (CDC) i lijeve Republikanske ljevice Katalonije (ERC).


Koalicija, međutim, nije osvojila dovoljan broj zastupničkih mjesta za natpolovičnu većinu te je morala sklopiti sporazum s antikapitalističkim CUP-om koji je odbijao dati novi mandat predsjedniku Arturu Masu, čelniku Demokratske konvergencije Katalonije, iako se stranka i sama zalaže za odcjepljenje od Španjolske.


Mas, kojega je CUP nazivao ‘buržujem’ i predstavnikom katalonske kapitalističke elite, u subotu je prihvatio njihov zahtjev, povukao se, te za novog predsjednika ponudio svog stranačkog kolegu Carlesa Puigdemonta.


Puigdemont, 53-godišnji gradonačelnik katalonskog grada Girone, u nedjelju je postao novi predsjednik Katalonije, regije sa 7,5 milijuna stanovnika s vlastitim jezikom i identitetom. Jednom od najbogatijih regija, nezadovoljnom financiranjem manje razvijenih španjolskih pokrajina, Artur Mas je upravljao od 2010. CUP se u subotu obvezao da će zauzvrat podržavati koaliciju »Zajedno za Da« te se neće priklanjati strankama koje se protive nezavisnosti.


Razvoj događaja u Kataloniji potaknuo je tehničkog španjolskog premijera Mariana Rajoya da ponovo pozove na stvaranje koalicije na nacionalnoj razini koja bi se usprotivila pobornicima nezavisnosti. Poziv je upućen stranci lijevog centra PSOE, dugogodišnjim rivalom na političkoj sceni, čiji je predsjednik Pedro Sánchez poručio da ne dolaze u obzir niti koalicija niti podrška konzervativcima.


Narodna stranka je na parlamentarnim izborima u prosincu pobijedila no bez natpolovične većine koju je imala u prethodnom mandatu što ju prisiljava na koaliranje. PSOE se protivi katalonskom zahtjevu kao i stranka centra Građani koji su zauzeli četvrto mjesto na izborima. Jedina stranka koja podržava organiziranje referenduma po uzoru na Škotsku u Ujedinjenom Kraljevstvu je trećeplasirani Podemos sa 69 od ukupno 350 zastupnika u nacionalnom parlamentu.


U studenom je španjolski ustavni sud jednoglasno blokirao rezoluciju o nezavisnosti koju je donio katalonski parlament odmah nakon regionalnih izbora.