Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 2° 6
Sutra: 2° 2° 6
22. siječnja 2020.
Zdravlje stanovnika

Španjolska proglašena najzdravijom državom na svijetu. Znate li koja je po redu Hrvatska?

FOTO/Pixabay
FOTO/Pixabay
Autor:
Objavljeno: 26. veljača 2019. u 19:44 2019-02-26T19:44:49+01:00

Istraživanje je napravljeno za blombergov indeks najzdravijih država, a provjereno je ukupno 169 država diljem svijeta. 

Za rezultate istraživanja korišteni su podatci Svjetske zdravstvene organizacije, UN-a i Svjetske banke. Uključeni su različiti faktori, poput toga koliko stanovnika puši cigarete, koliko ih je pretilo, ali i faktori iz okoliša - sanitatestki čvorovi i pristup čistoj vodi. 

Prema podatcima Ujedinjenih Naroda, stanovnici Španjolske imaju najdugovječniji život u Europskoj Uniji. Na globalnoj razini, ljestvicu predvode Japan i Švicarska. Prijašnja su istraživanja dokazala da konzumacija mediteranske prehrane, koja se sastoji od maslinovog ulja i riba ima vrlo pozitivan učinak na zdravlje čovjeka. Smanjuje i rizik smrtnosti kod starijih ljudi.  Istraživanje na Sveučilištu u Londonu, 2018. godine, došlo je do jednakog zaključka. Dodali su i da mediteranska prehrana pozitivno utječe na smanjenje oboljenja od depresije, prenosi Independent.

Prema studiji objavljenoj na Institutu za zdravlje Sveučilišta u Washingtonu, za Španjolsku se očekuje da postane država s najdugovječnijim stanovništvom u svijetu, 2040. godine. Prema istraživanjima, životni vijek stanovništva u prosjeku bi trebao iznositi 85.8 godina, doznaje Independent. 

Španjolsku u stopu prate Italija na drugom i Island na trećem mjestu. U prvih deset država, ušle su i Japan, Švicarska, Švedska, Australija, Singapur, Norveška i Izrael. Hrvatska se smjestila na 35. mjesto, a ispred nje je susjedna nam Slovenija.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.