Postavljali eksploziv u crkve i banke

Španjolska policija uhitila anarhiste zbog planiranja terorističkih napada

Hina

Odgovorni su i za uništenje 113 bankomata velikih banaka Bankije i Caixa Catlunye, ali i za slanje paketa s eksplozivom nadbiskupu Pamplone, grada na sjeveru zemlje, tvrdi policija. Paket je bio poslan i direktoru jedne katoličke privatne škole u Madridu



MADRID – Policija je u Španjolskoj uhitila 15 anarhista optuživši ih za planiranje terorističkih aktivnosti poput postavljanja eksplozivnih naprava u državnim institucijama, bankama i crkvama diljem zemlje.


Optuženi su da pripadaju skupini Grupos Anarquistas Coordinados (GAC), koja se sumnjiči da je prije dvije godine izazvala eksploziju u katedrali u Zaragozi, gradu na sjeveroistoku Španjolske, te također postavila napravu u madridskoj katedrali koja je deaktivirana.


Odgovorni su i za uništenje 113 bankomata velikih banaka Bankije i Caixa Catlunye, ali i za slanje paketa s eksplozivom nadbiskupu Pamplone, grada na sjeveru zemlje, tvrdi policija. Paket je bio poslan i direktoru jedne katoličke privatne škole u Madridu.




“Oni pripadaju kriminalnoj organizaciji čiji je cilj terorizam. Sumnjiče se za sabotažu, postavljanje eksploziva i paljenje”, priopćila je policija nakon koordiniranog uhićenja u Madridu, Barceloni, Valenciji i Granadi.


Policija vjeruje da se među uhićenima nalaze pripadnici ćelije “Mateo Morral”, nazvanoj po poznatom španjolskom anarhisti koji je 1906. izvršio atentat na kralja Alfonsa XIII. i kraljicu Viktoriju Eugeniju na dan njihove svadbe. Na isti dan su podmetnute eksplozivne naprave u velikim katedralama u Zaragozi i Madridu, no nitko nije ozlijeđen.


Anarhisti su se borili na strani republikanaca u španjolskom građanskom ratu koji je 1939. završio pobjedom nacionalista predvođenih generalom Franciscom Francom, čiji je režim trajao do njegove smrti 1975.


Policija tvrdi da je prošloga ljeta postajala namjera destabiliziranja ceremonije inauguracije kralja Filipa VI., nakon što se njegov otac Juan Carlos povukao s prijestolja nakon gotovo 40 godina.


U najnovijoj akciji protiv anarhista policija je pretražila 17 mjesta, među kojima i šest socijalnih centara gdje obitavaju osumnjičeni. Policija tvrdi da se u tim centrima indoktriniraju članovi te ih se priprema za terorističke akcije diljem zemlje. U knjižnici jednog centra našli su materijale i upute kako nasilno djelovati i kako financirati skupine.


Anarhisti, pak, tvrde da su im bezrazložno zaplijenjeni svi materijali. “Teroristi su oni koji nas osuđuju na ovakav mizeran život, a ne oni koji se bore protiv siromaštva”, poručili su najavljujući prosvjed potpore uhićenima.