Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
23. veljače 2020.
Pushback

Šokantna izjava hrvatske predsjednice o migrantima na naslovnicama svjetskih medija. Sada se oglasila i ona

FOTO/Strani mediji o predsjednici
FOTO/Strani mediji o predsjednici
Autor:
Objavljeno: 16. srpanj 2019. u 13:55 2019-07-16T13:55:00+02:00

Britanski Guardian piše da je "nakon mjeseci službenih negiranja, hrvatska predsjednica priznala da je državna policija uključena u nasilje prema migrantima i tražiteljima azila"

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović nedavno je za švicarsku SRF izjavila da " je potrebno malo nasilja kada provodite pushback". Njezina je izjava brzo odjeknula u domaćim, ali i svjetskim medijima. 

Predsjednica je tom izjavom de facto javno priznala korištenje sile prema migrantima. Provođenje spomenutog "pushbacka" se protivi hrvatskim zakonima, ali i međunarodnim konvencijama i ugovorima, među čijim je potpisnicima i Republika Hrvatska, zbog čega je nasilno ponašanje ilegalno. 

O njezinoj su se izjavi ovih dana raspisali i mnogi svjetski mediji. 

"Priznala je"

The Guardian piše da je "nakon mjeseci službenih negiranja, hrvatska predsjednica priznala da je državna policija uključena u nasilje prema migrantima i tražiteljima azila". Spominju i da Hrvatska želi pristupiti Schengenu i trudi se prikazati kao "pouzdan čuvar vanjskih granica Europske Unije". U članku se navodi i da je prošle godine ministar Božinović izjavo da Hrvatska ima "najjaču graničnu policiju u ovom djelu Europe". Guardian prenosi i da su europske institucije "zažmirile" na postupke vraćanja migranata. 

FOTO/The Guardian

Pismo Human Rights Watcha predsjednici

Human Rights Watch je predsjednici jučer uputio i pismo u kojem traže da se nasilje zaustavi. Kažu da su uz ostale organizacije redovito izvještavali o nasilju hrvatske granične policije na granici Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom. “Zagreb mora zaustaviti ilegalne puschbackove i nasilje protiv migranata na granicama", izjavila je Lydia Gall iz organizacije. 

FOTO/Human Rights Watchers

Poricanje nije održivo

Emerging Europe prenosi spomenuto pismo, dodajući izjavu Gall koja kaže da "poricanje hrvatske nasilne granične politike od strane Zagreba i Europskih institucija više nije održivo". 

FOTO/Emerging Europe

European Vision prenosi izjavu predsjednice, citirajući: “Kada netko putuje po teškom terenu, normalno je da ima ogrebotine i ozlijede. Drugi put kada čujete priče o policijskoj brutalnosti, dva puta razmislite. Nisu nasilni, to vam garantiram", govorila je tada predsjednica. Jelena Sesar (Amnesty International) za EV je komentirala da je izjava naše predsjednice šokantna. "Pod međunarodnim i europskim pravom, kolektivna evikcija i pushback su ilegalni". 

"Jasno je do kuda će ići"

Deutsche Welle piše da je Hrvatska članica EU od 2013. godine, čiji je cilj priključivanje Schengenskoj zoni. "Postalo je jasno do kuda će vlada ići da Hrvati mogu uživati takvu slobodu kretanja", stoji u članku. Prenose da je Sesar rekla kako je skandalozno što predsjednica želi prezentirati vraćanje migranata natrag preko granice kao legalnu mjeru, opravdavajući se sa "samo malo sile".

FOTO/Deutsche Welle

Nakon pritiska svjetskih medija, stiže i reakcija predsjednice.

Sigurnost je temeljni uvjet stabilnosti

“Oštro odbacujem pokušaj reinterpretiranja izjava vezanih uz pitanja zaštite hrvatskih granica od ilegalnih migracija.

Želim istaknuti kako hrvatska policija u obavljanju poslova nadzora državne granice, samim time i granice EU pri sprječavanju ilegalnih migracija, postupa zakonito, profesionalno i humano, a sredstava prisile prema prekršiteljima zakona primjenjuje u najmanjoj mogućoj mjeri koja je neophodna za zaštitu sigurnosti policijskih službenika i za obavljanje njihovih zadaća.

Sigurnost je temeljni uvjet stabilnosti i razvoja Hrvatske i samim time jedna od mojih ključnih zadaća. To su činjenice koje nikakve igre riječi, krivi prijevodi ili iz konteksta izvučeni dijelovi izjava ne mogu i neće promijeniti”, navodi u reakciji koju prenosi N1

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.