Reforma

Smanjuje se dječji doplatak za gastarbajtere; Odluka će pogoditi i hvatske građane, Šuica tvrdi da je “diskriminirajuća”

Hina

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

Visina doplatka za djecu koja žive u drugim zemljama EU-a bit će prilagođena troškovima života one zemlje u kojoj žive



Koalicijska vlada u Austriji predstavila je nacrt reforme kojom bi se smanjio doplatak za dio djece koja žive u inozemstvu, a roditelji im rade u Austriji, što će osobito pogoditi radnike iz zemalja istočne i srednje Europe, budući da će se visina doplatka prilagođavati troškovima života one zemlje u kojoj djeca žive.


Ta mjera dio je programa koalicije pod vodstvom kancelara Sebastiana Kurza. On je ocijenio, u nedavnom intervjuu, da je to “apsolutno potrebno jer Austrija prebacuje stotine milijuna eura dječjeg doplatka u inozemstvo, što nije pravedno jer su troškovi života u Rumunjskoj i u drugim zemljama ipak nešto niži od onih u Austriji”.


Konkretno, po odluci odobrenoj u srijedu na vladi, visina doplatka za djecu koja žive u drugim zemljama EU-a bit će prilagođena troškovima života one zemlje u kojoj žive. Ta mjera trebala bi biti izglasana u parlamentu ove godine a stupiti na snagu 2019.




Primjerice, po ministarstvu obitelji, doplatak za malo dijete koje živi u Mađarskoj a roditelji mu rade u Austriji bit će smanjen sa 174 eura koliko je sada, na 93 eura. I neke druge istočnoeuropske zemlje čiji su radnici vrlo prisutni na austrijskom tržištu rada osjetit će smanjivanje, piše agencija France presse.


Ovim potezom Austrija namjerava uštedjeti oko sto milijuna eura godišnje, no za očekivati je da će se zemlje čiji će građani biti pogođeni ovom mjerom usprotiviti, pa i tražiti reakciju Bruxellesa.


Među onima koji smatraju da ovakve mjere diskriminiraju dio građana EU-a je i hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica.


Ona podsjeća da je krajem ožujka, na njezino pitanje, Europska komisija ustvrdila da će ispitati usklađenost tih mjera s pravom Europske unije.


“Očekujem da Komisija djeluje u skladu s tim odgovorom i u skladu s principom nediskriminacije među državama članicama”, poručila je Šuica.