Preokret u istrazi

Slučaj nestale djevojčice: Uhićen čovjek koji je vidio Madeleine?

Šarlota Brnčić

Osumnjičeni muškarac pohvalio se da je ovog ljeta djevojčicu sreo na jednom mediteranskom otoku i da je bila u društvu odrasle osobe. Policija izdaje foto-robote osoba koje se traže radi ispitivanja



Globalna potraga za nestalom Madeleine McCann, britanskom djevojčicom kojoj se 2007. godine izgubio svaki trag kada je u dobi od tri godine nestala iz sobe u portugalskom odmaralištu Praia da Luz, pomakla se s mrtve točke, a nije isključeno i da bi uskoro mogla biti riješena tajna njezine otmice. Kako prenose britanski mediji, uhićen je muškarac koji se dovodi u vezu s nestankom djevojčice, no službeni izvori za sada taje njegov identitet, kao i ulogu koju je imao u otmici. Između redaka se jedino može iščitati da se radi »o potencijalno vrlo značajnom« uhićenju, za što je zaslužna policija u Manchesteru.


Osumnjičeni muškarac uhićen je nakon što je prošlog tjedna Sunday Mirror objavio priču odvjetnika na čijoj se zabavi jedan od gostiju pohvalio da je vidio Madeleine živu samo nekoliko tjedana ranije. Tvrdio je da je djevojčicu sreo na mediteranskom otoku i to ovog ljeta. Scotland Yardov tim koji radi na slučaju nije gubio niti trenutka jer je izjava svjedoka ocijenjena »vrlo visoko na ljestvici vjerodostojnosti« te je konačno potraga dala konkretnije rezultate. U interesu daljnje istrage trenutno Sunday Mirror nije želio iznositi previše detalja u javnost, no navode da je uhićeni muškarac bio na zabavi respektabilnog odvjetnika 17. kolovoza, a kada su te večeri njih dvojica razgovarali, gost je odvjetniku rekao da je upoznao nestalu djevojčicu koji tjedan ranije.   

Odvjetnik anonimno


Odvjetnika su te njegove tvrdnje toliko šokirale i zaprepastile da je idućeg jutra kontaktirao lokalnu policiju i prijavio što mu je muškarac rekao. Odvjetnik je pristao razgovarati za novine, pod uvjetom da ostane anoniman, no odbio je kasnije komentirati uhićenje. »Ne mogu na sebe preuzeti rizik da na bilo koji način, izlazeći s detaljnijim informacijama u javnost, ugrozim istragu i potragu za djevojčicom. Ukoliko je ona živa, a zbog mojih izjava ponovo nestane, neću si moći to oprostiti do kraja života«, objasnio je odvjetnik razloge zbog kojih se odlučio na daljnu šutnju. No, iz izvora bliskih istražiteljima saznaje se da je odvjetniku taj gost ispričao da je djevojčica bila u društvu druge odrasle osobe, ali mu nije poznato o kome bi se radilo.


Britanska policija je u nedjelju izdala priopćenje u kojem se navodi da postoji plan objavljivanja niza računalnih foto-robota osoba koje se traže radi ispitivanja te da će se putem televizije pozvati građane da se jave ukoliko imaju korisnih saznanja. »Svrha poziva jest identifikacija tih muškaraca, kako bismo eliminirali viđene, a nedužne, odnosno kako bismo ustanovili jesu li ikako povezani sa slučajem. Rekonstrukcija vremenskog slijeda događaja koju smo sada napravili daje novu važnost nekim situacijama i kretanju ljudi«, stoji u službenom priopćenju britanske policije.


Posebice je istraga usmjerena na jednog muškarca kojeg je u vrijeme nestanka na mjestu događaja vidjelo dvoje očevidaca. Naravno, taj muškarac može, ali i ne mora biti »karika koja je nedostajala« u raspetljavanju enigme, no u svakom slučaju ne isključuje se da bi njegovo svjedočanstvo moglo biti od velike, možda i presudne, važnosti.   

Detaljna rekonstrukcija




U suradnji s BBC-jevom emisijom Crimewatch, policija je sastavila dosad najdetaljniju rekonstrukciju dana kad je Madeleine nestala, a policijski poziv emitiran je jučer u Britaniji, a to isto će biti učinjeno i u Nizozemskoj i Njemačkoj. Za sada nisu priopćene pojedinosti, no nova saznanja ukazuju na bitnu promjenu vremenskog slijeda i prihvaćenu verziju događaja.


Britanska je policija u srpnju bila započela vlastitu istragu nestanka, uz obrazloženje da vjeruju da je Maddie McCann možda još živa. Istragom je bilo obuhvaćeno čak 38 potencijalnih sumnjivaca iz pet zemalja. Portugalskim vlastima tada je upućen službeni zahtjev za pomoći, a kako je u njemu bilo navedeno, britanski istražitelji raspolagali su s »novim teorijama i novim dokazima« koji bi mogli dovesti do njezina pronalaska.


Britanski detektivi izrazili su spremnost da osnuju stožer u Portugalu i bace se na posao, a sve u kontaktu s policijom i vlastima još triju europskih zemalja. Scotland Yard bio je zamolio medije da se suzdrže od izvještavanja zbog započete akcije na koju se gledalo kao na posljednju priliku da se konačno otkrije što se dogodilo djevojčici. Vjerovalo se da postoji realna šansa da je još uvijek živa. Među tih 38 »osoba od interesa« čija su imena »isplivala« tijekom dvogodišnjeg preispitivanja dokaza nalazilo se i 12 britanskih državljana, neki od kojih žive i u Portugalu. O koliko se opsežnom poslu radilo, zorno svjedoči činjenica da su tijekom te dvije godine istražitelji razgovarali s više od 440 potencijalnih svjedoka te morali pregledati i preispitati sve dokaze koje je prikupila portugalska policija, kao i privatni istražitelji.