Saslušanje

Slučaj Pistorius: Obrana traži oslobađanje, tužitelj zatvorsku kaznu

Hina

Reuters

Reuters

Južnoafrički paraolimpijac Oscar Pistorius u ponedjeljak se pojavio na Visokom sudu North Gauteng u Pretoriji gdje traje posljednje saslušanje u slučaju ubojstva njegove djevojke Reeve Steenkamp na Valentinovo 2013., i dok obrana traži zamjenu zatvorske kazne za društveno korisni rad u zajednici, tužitelj tvrdi da se trofejni sprinter nikada nije pokajao te da treba odslužiti zatvorsku kaznu



JOHANNESBURG Južnoafrički paraolimpijac Oscar Pistorius u ponedjeljak se pojavio na Visokom sudu North Gauteng u Pretoriji gdje traje posljednje saslušanje u slučaju ubojstva njegove djevojke Reeve Steenkamp na Valentinovo 2013., i dok obrana traži zamjenu zatvorske kazne za društveno korisni rad u zajednici, tužitelj tvrdi da se trofejni sprinter nikada nije pokajao te da treba odslužiti zatvorsku kaznu.


Pistoriusa je krajem godine Vrhovni prizivni sud proglasio krivim za ubojstvo svoje djevojke, nekadašnje manekenke, nakon što mu je prvostupanjskom presudom iz 2014. ubojstvo iz nehaja i petogodišnja zatvorska kazna prekvalificirano u ubojstvo te mu prijeti kazna od 15 godina zatvora.


Taj sprinter kojemu su obje noge amputirane kada je imao godinu dana i dalje tvrdi da je u trenutku kada je pucao u vrata kupaonice vjerovao da se radi o »uljezu«, a ne njegovoj djevojci koja je preminula na licu mjesta s četiri prostrijelne rane.




Psiholog Jonathan Scholtz tvrdi da je Pistorius »slomljen« čovjek te da zatvorska kazna ne bi bila »konstruktivna«. »Njegovo zatvaranje ne bi bilo konstruktivno ni sa psihološkog niti sa socijalnog stajališta«, kazao je psiholog.


»Od vremena počinjenja kaznenog djelo razvio je ozbiljno psihijatrijsko stanje koje se tijekom posljednje dvije godine pogoršalo – duboku depresiju i posttraumatski poremećaj«, dodao je dr. Scholtz.


Pojasnio je da je 29-godišnji okrivljenik prvi puta prijestupnik, da ima snažnu potporu obitelji te da je primio ponudu da radi s ranjivim skupinama djece, tvrdeći da je mogućnost ponavljanja kaznenog djela malena.


»Mlad je i inteligentan, nema psihopatsku osobnost, pokazao je kajanje i nikada više ne želi posjedovati oružje«, izjavio je liječnik, argumentirajući da je zvuk vatrenog oružja za njegovog branjenika traumatično iskustvo te da je prodao svo oružje. Upozorio je i da je Pistorius u zatvoru bio izložen teškim uvjetima boravka.


Tužitelj Garrie Nel tvrde da Pistorius nikada nije pokazao kajanje i dovodi u pitanje vještačenje dr. Scholtza. Smatra da se ne radi o »slomljenom« čovjeku koji je izvrgnut okrutnim zatvorskim uvjetima, navodeći da je u zatvoru u kojem je imao pristup sportskoj dvorani imao napadaje bijesa. Tužitelj Nel smatra da je Pistoriusu mjesto u zatvoru.


Saslušanje bi trebalo potrajati cijeli tjedan, a izricanje presude se očekuje u petak.