Marjan Šarec

Slovenski premijer o ocjeni da je Hrvatska spremna za Schengen: To je politička odluka. Očekujemo da Hrvatska ispuni sve uvjete

Hina

foto: REUTERS / Borut Zivulovic

foto: REUTERS / Borut Zivulovic

Odluka Europske komisije Jeana Claudea Junckera da Hrvatska ispunjava tehničke kriterije za Schengen je "ponešto neuobičajena", ocijenio je predsjednik parlamentanrog odbora za vanjsku politiku Jožef Horvat, član demokršćanske Nove Slovenije (NSI).



LJUBLJANA – Slovenski premijer Marjan Šarec ocijenio je danas odluku Europske komisije da Hrvatska ispunjava tehničke kriterije za ulazak u Shengen “političkom” te nastavio inzistirati da Hrvatska provede arbitražnu odluku u graničnom sporu sa Slovenijom koju ne priznaje.


“Žalimo što je Europska komisija o tako važnom pitanju kao što je ocjena spremnosti Hrvatske za ulazak u Schengen odlučivala tik pred kraj svoga mandata i donijela političku odluku”, rečeno je u Šarecovoj reakciji na odluku komisije u priopćenju iz njegova ureda.


Šarec je rekao kako očekuje da će Hrvatska u nastavku procesa “ispuniti tehničke, ali i pravne uvjete za ulazak u Shengen”.




“Očekujemo da će Hrvatska ispuniti sve uvjete za ulazak u Schengen, tehničke i pravne, uključivo i poštovanje vladavine prava”, rekao je Šarec u priopćenju u jasnoj aluziji na ono što slovenske vlasti smatraju poštovanjem vladavine prava koja po njima uključuje provedbu odluke o hrvatsko-slovenskoj granici arbitražnog suda kojega je Slovenija prema mišljenju Hrvatske nepovratno kompromitirala.


Na odluku Europske komisije da Hrvatska ispunjava tehničke kriterije za ulazak u Schengen u utorak se u Sloveniji koja je rezervirana prema toj mogućnosti reagira uglavnom tvrdnjama da će Slovenija i dalje moći utjecati na konačnu odluku o priključenju Hrvatske prostoru bez graničnih kontrola.


“Prije eventualnog širenja Schengenskog prostora trebat će osigurati da on djeluje u svojoj cjelini i potpuno”, kazala je u izjavi za medije Violeta Bulc, članica Europske komisije iz Slovenije, podsjetivši da više zemalja u Schengenu produžuju granične kontrole unutar Schengena, među ostalima i Austrija na svojim granicama sa Slovenijom i Mađarskom, što Schengen čini disfunkcionalnim.


“Schengenski prostor kakav je danas ne djeluje u svojoj cjelini i još je uvijek šest država koje imaju granične kontrole na unutarnjim granicama Schengena, uključujući i kontrole na slovensko-austrijskoj granici”, kazala je Bulc, dodavši kako je na to upozorila i kolege povjerenike na današnjem sastanku Komisije u Strasbourgu.


Slovenska je europovjerenica podsjetila da će prije eventualnog uključenja Hrvatske u Schengen biti potreban i pristanak Slovenije jer se odluka o tome donosi suglasnošću svih članica EU-a.


Reakcije slovenskih političkih stranaka na odluku Komisije o ispunjavanju kriterija za ulazak Hrvatske u Schengen su uz mala odstupanja iste, u skladu s ranijom izjavom premijera Marjana Šareca da će, ako tu odluku donese sadašnja Komisija Jeana Claudea Junckera, ona biti političke, a ne stručne i realne naravi.


“U našoj stranci smatramo da se radi o političkoj odluci”, kazao je predsjednik Socijalnih demokrata (SD) Dejan Židan, koalicijski partner premijera Šareca.


Dodao je kako je odluka u neku ruku iznenađujuća, jednako kao i ona kojom je nedavno “blokiran” početak pregovora o članstvu sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i da je time zabrinut.


Odluka Europske komisije Jeana Claudea Junckera da Hrvatska ispunjava tehničke kriterije za Schengen je “ponešto neuobičajena”, ocijenio je predsjednik parlamentanrog odbora za vanjsku politiku Jožef Horvat, član demokršćanske Nove Slovenije (NSI).


Dodao je kako se točno znade koje bi tehničke kriterije Hrvatska za Schengen motrala ispuniti kad bude ulazila u Schengen.


“Ako tada odluka bude površna, schengenski režim mogao bi i konačno pasti, a već sada je nagrižen pojačanim kontrolama na unutarnjim granicama Schengena”, kazao je u svojoj reakciji Horvat.


Što se tiče budućih koraka koje bi Slovenija u vezi s ocjenom Komisije o Hrvatskoj mogla poduzeti, Horvat je kazao da njegova stranka nije za ucjenjivanje Hrvatske međusobnim sporovima jer se tako “ništa ne rješava”.


Da bi blokiranje hrvatskog ulaska u Schengen, kad do toga dođe, bilo kontraproduktivno ocijenio je i Matej Vatovec iz stranke Ljevica (L).


“Mi smo vjerojatno jedini koji smo za to da Hrvatska što prije uđe u Schengen. Na taj bi se način riješili granica koja u biti na primjer Istru dijeli na dvije strane i koja na graničnom području oko rijeke Kupe ozbiljno smeta suživotu ljudi koji jedni s drugima žive dulje nego što postoje naše države”, kazao je Vatovec.


“Nadamo se da će današnji pomak dovesti do toga da život na pograničnom prostoru bude lakši i da će sada uslijediti i uklanjanje ograda i žica s te granice”, kazao je Vatovec čija je stranka koja je do sada podržavala vladu Marjana Šareca, ali s kojom je u zadnjim tjednima u napetim odnosima.