Slavlje s druge strane granice

Slovenski mediji presretni: Slovenci, slavimo! Imamo Piranski zaljev i izlaz na otvoreno more

P. N.

foto: screenshot

foto: screenshot

Piranski zaljev uglavnom je slovenski, piše ljubljansko Delo. Iste novine donose izjavu slovenskog odvjetnika Alaina Pelleta, koji daje na znanje: "Slovenija ima vezu s otvorenim morem. Apsolutno sam zadovoljan takvom odlukom." Delo donosi i izjavu slovesko0g premijera Mire Cerara, koji kaže: Odluku arbitraže moramo poštivati. Za to ću se apsolutno zalagati.



Slovenski mediji vrlo su zadovoljni odlukom arbitraže o graničnom sporu sa Hrvatskom. “Piranski zaljev većinom je slovenski, a slovenska vojska neka napusti Trdinov vrh”, jedan je od naslova koji na ovu temu donosi mariborska Večer.


U zaseoku Mirišču na Muri veliko veselje, kaže drugi naslov u istim novinama. Arbitražom je, naime, odlučeno da ovaj zaseok pripada Sloveniji.


I slovenski novinari bave se Joškom Jorasom i njegovim nezadovoljstvom činjenicom da ga je arbitraža “ostavila” u Hrvatskoj. Kad je čuo presudu, pognuo je glavu i izišao, pišu novinari Večeri, koji su “presudu” čekali s Jorasom.




Mariborski list na svojim internet stranicama ističe i izjavu slovenskog eurozastupnika Franca Bogoviča, koji pozdravlja donesenu odluku i upozorava: “Ukoliko Hrvatska ne bude poštivala odluku arbitraže, moglo bi to lako dovesti do nestabilnosti u  regiji.”


Slovenski mediji naročito zadovoljstvo izražavaju jer je Slovenija dobila izlaz na otvoreno more.


Piranski zaljev uglavnom je slovenski, piše ljubljansko Delo. Iste novine donose izjavu slovenskog odvjetnika Alaina Pelleta, koji daje na znanje: “Slovenija ima vezu s otvorenim morem. Apsolutno sam zadovoljan takvom odlukom.”


Delo donosi i izjavu sloveskog premijera Mire Cerara, koji kaže: Odluku arbitraže moramo poštivati. Za to ću se apsolutno zalagati. Sad je važno da stanovnici uz granicu dobiju potrebne informacije. Odluka arbitražnog suda je kompleksna i obavezujuća.”


Mladina pak donosi naslov: Slovenija dobila 80 posto Piranskog zaljeva. Isto izvještava i slovenski portal 24ur.com. Miro Cerar će, navode s ovog portala, već danas nazvati svog hrvatskog kolegu Andreja Plenkovića. I novinari ovog portala izražavaju zadovoljstvo odlukom arbitraže, donoseći također i detalje slavlja iz zaseoka Mirišče. Presretni smo, čekali smo toliko godina, kažu stanovnici ovog zaseoka.


Ukratko, već površnim pregledom slovenskih medija može se zaključiti da su susjedi odlukom arbitraže više nego zadovoljni. S druge strane, Hrvatska odluku ne namjerava priznati. Barem ne za sada.