Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 24° 4
Sutra: 24° 24° 4
23. kolovoza 2019.
Jačanje suradnje

Slovenski i talijanski ministar pozdravili djelovanje mješovitih policijskih patrola na granici

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 5. srpanj 2019. u 18:27 2019-07-05T18:27:42+02:00

Slovenski je ministar uz to Salviniju kazao da Slovenija učinkovito štiti svoju državnu granicu s Hrvatskom i ima situaciju glede ilegalnih prijelaza »pod kontrolom«, te naglasio da daljnje aktivnosti treba usmjeriti na »cjelovitu zapadnobalkansku rutu«, na primjer pojačanim radom Frontexa na zapadnom Balkanu

LJUBLJANA Slovenski ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar u petak je telefonski o pitanju migracija razgovarao s talijanskim kolegom Matteom Salvinijem, za vrijeme njegova posjeta Trstu, objavilo je slovensko ministarstvo unutarnjih poslova.

Tema razgovora bile su migracije i jačanje suradnje dviju država na tom području, pri čemu su obojica ministara pozdravili početak djelovanja mješovitih policijskih patrola na slovensko-talijanskoj granici.

Poklukar je uz to spomenuo da mješovite ophodnje na granici nisu prvi slučaj suradnje dviju država na obuzdavanju ilegalnih migracija i da je slovenski patrolni brod Triglav 2013. godine bio uključen u operaciju Mare Nostrum u sredozemnim i talijanskim vodama, radi spašavanja izbjeglica, te da je Slovenija primila više izbjeglica iz Italije u sklopu njihove relokacije po europskim državama.

Slovenski je ministar uz to Salviniju kazao da Slovenija učinkovito štiti svoju državnu granicu s Hrvatskom i ima situaciju glede ilegalnih prijelaza »pod kontrolom«, te naglasio da daljnje aktivnosti treba usmjeriti na »cjelovitu zapadnobalkansku rutu«, na primjer pojačanim radom Frontexa na zapadnom Balkanu.

Bilo je u tom smislu riječi i o mogućnostima bilateralne slovensko-talijanske suradnje u budućnosti, ali i njihove suradnje »s ostalim državama u regiji«, navodi se u priopćenju slovenskog MUP-a.

Slovenski mediji uz to prenose da je Salvini izrazio interes da se u smislu obuzdavanja migrantskog toka prema Italiji uključi i Hrvatska, te da će se u tom smislu razgovarati u troje na idućem sastanku ministara unutarnjih poslova zemalja EU-a 18. ovog mjeseca.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka