Nakon objave snimke

Slovenski europarlamentarac Ivo Vajgl: Hrvatsko prisluškivanje je kriminalni čin, to ni Amerikanci ne bi radili

Hina

»Šampioni u toj raboti su Amerikanci, ali ni njima ne bi palo na pamet da povodom toga sazovu tiskovnu konferenciju i hvale se prisluškivanjem«, kazao je Vajgl u telefonskom razgovoru za Slovenski radio



LJUBLJANA – Slovenski europarlamentarac Ivo Vajgl komentirao je u četvrtak objavu audio snimaka razgovora dosadašnjeg slovenskog arbitra u arbitražnom sudu Jerneja Sekoleca i dužnosnice slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simone Drenik kao »neetički« i »kriminalni« čin, koji, po njegovoj ocjeni, kompromitira hrvatsku stranu.


Prisluškivanje stranih diplomata na međunarodnim vezama u inozemstvu je kriminalni i neetički čin, kazao je Vajgl u telefonskom razgovoru za Slovenski radio, dodajući da se u svijetu raširio običaj prisluškivanja svega i svačega.


»Šampioni u toj raboti su Amerikanci, ali ni njima ne bi palo na pamet da povodom toga sazovu tiskovnu konferenciju i hvale se prisluškivanjem«, kazao je Vajgl.




Dodao je kako je uvijek upozoravao na »posebnu etiku« hrvatske strane koja je, po njegovim riječima, kršila dogovore sa Slovenijom.


Vajgl je rekao da Slovenija na to mora reagirati hladno i racionalno i uzeti takvo ponašanje Hrvatske »u obzir«, ali i međunarodnim forumima slati obavijesti o nedopustivnosti takve prakse.


Slovenija bi, ocijenio je Vajgl, morala povodom najnovijeg slučaja povesti računa o pojavama neprihvatljivog ponašanja u slovenskoj diplomaciji i politici kad je riječ o sigurnosti i samozaštiti, inzistirajući na zrelosti osoba koje ulaze u državni aparat, te povesti više računa o zaštiti svojih nacionalnih interesa.


Vajgl je rekao da zbog otkrivenog nedopustivog ponašanja ostavke moraju dati Sekolec i Drenik, a na pitanje da li bi zbog tog skandala još netko u slovenskoj politici morao odstupiti nije dao jasan odgovor.


Vajgl je jedan od najiskusnijih slovenskih diplomata, koji je karijeru započeo još u vrijeme bivše Jugoslavije, a jedan je i od najiskusnijih slovenskih političara kad je riječ o komunikaciji s medijima, jer je i sam u mladosti počeo kao novinar.


Vrhunac karijere doživio je prije desetak godina kao savjetnik tadašnjeg predsjednika Janeza Drnovšeka, a 2008. bio je nekoliko mjeseci ministar vanjskih poslova u vladi tadašnjeg premijera Antona Ropa.


Bio je član više političkih stranaka, a na posljednjim izborima za Euuropski parlament izabran je na listi Demokratske stranke umirovljenika (DESUS), koju vodi Karl Erjavec, sadašnji ministar vanjskih poslova.