Problem za problemom

Slovenska pošta obustavila dostavu pošiljaka u romsko naselje Žabjek nakon napada na poštara koji je pregazio psa

Hina



Najvećem romskom naselju u Sloveniji državna je pošta obustavila dostavu pošiljaka nakon što je njihov poštar napadnut pošto je u naselju motociklom nepažnjom pregazio psa.


“Pokušavamo riješiti problem, ali nakon incidenta nijedan od naših poštara ne želi u naselje Žabjek”, kazao je za Slovensku televiziju glasnogovornik Pošte Slovenije (PS) Roman Tavčar.


Pokušaji da se za dostavu pošte sada privremeno angažira netko iz romske zajednice do sada nisu uspjeli. Romska udruga pokrajine Dolenjska smatra da bi to bila diskriminacija u odnosu na ostale građane, a neki tvrde da bi onaj Rom koji prihvati ponudu da četiri sata raznosi poštu izgubio socijalnu potporu i naknadu za nezaposlene.




Predsjednik organizacije Roma južne Slovenije Bogdan Miklič tvrdi da je problem i u samim Romima koji ne bi htjeli da im pisma i pakete nosi netko od “njihovih” jer međusobno nemaju povjerenja, a kao jedan od velikih problema u naselju navodi velik broj pasa lutalica koji plaše ne samo posjetioce i poštare nego i same stanovnike naselja kod Novog Mesta.


Psi lutalice ugrožavaju stanovnike Žabjeka i potrebna je nova akcija kako bi se pohvatali i odveli u azil, kazao je Miklič.


Na općini pak kažu da je problem u financijskim sredstvima, jer vlasniku lokalnog azila za pse još nije u cijelosti podmiren račun iz 2013. godine, kada mu je iz Žabjeka dovedeno 65 pasa.