Migrantski val

Slovenska policija u pet dana privela 150 migranata: U pritvoru Hrvat koji krijumčario izbjeglice iz Turske

Hina

Ilustracija / Snimio Denis LOVROVIĆ / NL arhiva

Ilustracija / Snimio Denis LOVROVIĆ / NL arhiva

Najviše intervencija vezanih na ilegalne migracije policija je u zapadnom dijelu Slovenije imala krajem ovog tjedna. U noći sa subote na nedjelju kod mjesta Knežak policija je zaustavila tri u Italiji registrirana automobila



LJUBLJANA Slovenska policija u zadnjih je pet dana na području koje gravitira prema granici s Italijom privela oko 150 ilegalnih migranata i devet organizatora koji su im pomagali u nezakonitom ulasku u Sloveniju, a među potonjima je i jedan hrvatski državljanin.


U automobilu 53-godišnjeg Hrvata u petak su policajci iz Kopra otkrili tri državljana Turske koji su u Sloveniju ušli nezakonito, pa mu je određen pritvor, objavili su u ponedjeljak mediji pozivajući se na informacije iz policije.


Dan ranije, u četvrtak, policija je otkrila još jednog organizatora ilegalnih migracija, kad je na cesti zaustavila vozilo talijanskih registarskih oznaka. Automobil je vozio državljanin Albanije, a u vozilu su bila još dva njegova zemljaka koja su ilegalno prešla slovensko-hrvatsku granicu. Oba su putnika policajci vratili hrvatskim kolegama, dok je vozač izveden pred istražnog suca i poslan u pritvor.




U subotu je slovenska policija iz Kopra, u skladu sa sporazumom s talijanskom policijom, prateći sumnjiv automobil koji se nije zaustavio na semaforu u Kozini, prešla granicu i intervenirala na talijanskom tlu.


U Njemačkoj registrirano vozilo u kojemu su bili ilegalni migranti pri tome je izazvalo prometnu nesreću. U njemu su se nalazila dva iračka državljanina i malodobna osoba, koji su prepušteni talijanskim vlastima na daljnje postupanje.


Najviše intervencija vezanih na ilegalne migracije policija je u zapadnom dijelu Slovenije imala krajem ovog tjedna. U noći sa subote na nedjelju kod mjesta Knežak policija je zaustavila tri u Italiji registrirana automobila.


U prvom su bili rumunjski državljanin i talijanska državljanka koji su očito poslužili kao vodiči idućem vozilu u kojemu je uz vozača otkriveno 10 ilegalnih migranata iz Eritreje, Afganistana i Pakistana.


U trećem autu koji je slijedio prva dva bila su dvojica Pakistanaca s dozvolom boravka u Italiji, a policija ih je uhvatila nakon što su pokušali pobjeći.Slovenija ove godine bilježi povećanje broja uhićenih ilegalnih migranata koji tzv. balkanskom rutom odlaze prema sjeveru, ali i na zapad Europe, pri čemu im je jedna od postaja i Italija.