Podrška naših susjeda

Slovenska peticija o Kataloniji broji 3000 potpisa, za priznanje i neki predsjednički kandidati

Hina

Ljubljana / Snimio Sergej DRECHSLER

Ljubljana / Snimio Sergej DRECHSLER

Za priznanje Katalonije »ako i kada ona proglasi samostalnost« tako se izjasnio gradonačelnik Kamnika Marjan Šarec, kojega smatraju najopasnijim rivalom sadašnjem predsjedniku Borutu Pahoru, podsjetivši da je Slovenija bila među prvim članicama EU-a koja je priznala nezavisno Kosovo



LJUBLJANA Peticija, pokrenuta početkom tjedna u Sloveniji, kojom se osuđuje nasilje španjolske policije i podupiru težnje Katalonaca da izraze želju za nezavisnošću na referendumu, prikupila je već preko tri tisuće potpisa, a pitanje o priznanju katalonske neovisnosti postalo je i sastavni dio kampanje za skore predsjedničke izbore pa se i neki od kandidata izjašnjavaju za priznanje Katalonije.


Peticiju je kao prvi od pedesetak političara i intelektualaca potpisao nekadašnji predsjednik Milan Kučan, a uz njega potpisuju je i brojni intelektualci, kulturni i javni djelatnici, ali i neki političari poput bivšeg ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela te slovenskog zastupnika u Europskom parlamentu Ive Vajgla.


Nakon suzdržanih izjava vlade da ne razmatra moguće priznanje Katalonije ako, prema najavama, ona temeljem rezultata referenduma proglasi nezavisnost, to je pitanje postavljeno i kandidatima za predsjednika države, a neki su bili za to da Slovenija prizna katalonsku samostalnost.




Za priznanje Katalonije u sučeljavanju kandidatkinja i kandidata na nacionalnoj RTV Slovenija zauzelo se njih skoro polovica od ukupno devet kandidata za izbore zakazane 22. listopada, a svi su osudili prekomjernu uporabu policijskog nasilja.


Za priznanje Katalonije »ako i kada ona proglasi samostalnost« tako se izjasnio gradonačelnik Kamnika Marjan Šarec, kojega smatraju najopasnijim rivalom sadašnjem predsjedniku Borutu Pahoru, podsjetivši da je Slovenija bila među prvim članicama EU-a koja je priznala nezavisno Kosovo.


»Kad smo mogli priznati nezavisno Kosovo, zašto ne bismo i Kataloniju, ako i kada proglasi neovisnost«, rekao je Šarec, političar mlađe generacije koji tijekom kampanje ističe da je došlo vrijeme za promjenu političara koji su već 20-tak i više godina na vlasti. Šarec je diplomirao na Akademiji za kazalište i film, na odsjeku za glumu, a politikom se na lokalnoj razini počeo baviti prije sedam godina, a već je dva puta na izborima izabran za načelnika gradića nedaleko Ljubljane. Najprije je bio član stranke Pozitivna Slovenija bivšeg ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankoviča, a nakon njezine propasti osnovao je vlastitu stranku Lista Marjana Šareca.


 Dosadašnji predsjednik Pahor je bio suzdržan, s obzirom na to da o takvim stvarima po slovenskom ustavu odlučuju vlada i parlament, a ne predsjednik, no podsjetio je na »simpatije« koje Slovenci imaju prema katalonskom narodu, što, kako ističe, nije izraz protušpanjolskog raspoloženja. To je, prema vlastitim riječima, kazao i španjolskom kralju Filipeu VI., prilikom nedavnog posjeta Madridu.


Među potpisnicima peticije za Kataloniju je i ugledna sociologinja Spomenka Hribar, jedna od čelnica pokreta Demos, koji je devedesetih godina prošlog stoljeća radio na osamostaljenju Slovenije.


U razgovoru za novi broj ljubljanskog tjednika »Mladina« ona je izrazila duboko razočarenje stajalištima Slovenije i cijele Europske unije prema katalonskom problemu, rekavši da su nastojanja te nacije da dobije državnu nezavisnost legitimna.


Prema njenim riječima, u Europi postoji više naroda koji su »zreli« za državno osamostaljenje, što je po njoj njihovo legalno i legitimno pravo, a ako Europa bude ustrajala na sadašnjim rigidnim stajalištima, koje je pokazala na slučaju Katalonije, ona bi se mogla raspasti kao bivša Jugoslavija.


»Bude li Europa tako rigorozna i autoritarna kao u slučaju Katalonije, mogla bi eksplodirati, što se neće dogoditi ako prizna pravo na samoodređenje naroda i nastojanja da se ostvari suživot između nove i prijašnje države. Europa bi morala razrješavati suprotnosti i neprijateljstva, a ne biti tlačitelj jednih u korist drugih«, navela je Hribar, dodajući kako je razočarana ponašanjem Europe i Slovenije prema Kataloncima te »podređenošću« slovenske politike prema Bruxellesu i Washingtonu.


»Bivša Jugoslavija, koliko god je u svjetskim razmjerima bila mala, usred hladnog rata je pokrenula nesvrstani pokret kao svjetski fenomen tadašnjeg vremana, dok Slovenija nije u stanju zauzeti svoje suvereno i nezavisno stajalište prema europskoj politici«, napisala je Hribar za ljubljansku »Mladinu«.