Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
29. siječnja 2020.
Pala za osam mjesta

Slovenija na ljestvici konkurentnosti pala za čak osam mjesta

Ljubljana / Foto D. ŠKOMRLJ
Ljubljana / Foto D. ŠKOMRLJ
Autor:
Objavljeno: 3. rujan 2014. u 19:21 2014-09-03T19:21:00+02:00

Na najnovijoj ljestvici konkurentnosti, koju je danas objavio Svjetski ekonomski forum (WEF), Slovenija je s prošlogodišnjeg 62. pala na 70. mjesto, a pretekle su je zemlje poput Jordana, Kolumbije, Crne Gore, Vijetnama i Gruzije

LJUBLJANA - Slovenija je na najnovijoj ljestvici konkurentnosti pala za osam mjesta i sada je na 70. mjestu među 144 države, pa je slovenska gospodarska komora danas pozvala novu vladu koju će formirati Miro Cerar da uloži sve napore kako bi se ojačala konkurentnost slovenske ekonomije.

"Sve vlade od početka velike krize 2008. godine ignorirale su upozorenja domaćih i stranih stručnjaka o potrebnim mjerama za podizanje konkurentnosti, pa zato novu vladu pozivamo da se odlučno prihvati mjera koje će preokrenuti sadašnji trend. Od naše konkurentnosti ovisi i naša socijalna sigurnost u budućnosti", navela je slovenska gospodarska komora u izjavi za javnost.

Na najnovijoj ljestvici konkurentnosti, koju je danas objavio Svjetski ekonomski forum (WEF), Slovenija je s prošlogodišnjeg 62. pala na 70. mjesto, a pretekle su je zemlje poput Jordana, Kolumbije, Crne Gore, Vijetnama i Gruzije.

Slovenija je najlošije ocjene dobila za razvijenost financijskog tržišta i regulaciju tržišta rada. Slabe ocjene dobila je i za stanje u bankarskom sektoru, dok je najbolje ocijenjena na području zdravstva i obrazovanja.

Prema izvješću WEF-a, švicarsko je gospodarstvo i dalje najkonkurentnije u svijetu.

Hrvatska je na listi konkurentnosti 144 zemlje pala sa 75. na 77. mjesto, a od zemalja u okruženju, najbolje je plasirana Mađarska na 60. mjestu, dok je lani bila 63.

Makedonija je napredovala sa 73. na 63. mjesto, dok je Crna Gora ostala na 67. mjestu. Srbija je napredovala sa 101. na 94. mjesto, dok Bosne i Hercegovine, koja je lani bila na 87. mjestu, nema na najnovijoj listi Svjetskog gospodarskog foruma.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze