Izbjeglička kriza

Slovenija bi mogla smjestiti 5000 izbjeglica, no vjeruje se da neće biti potrebe

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Slovenska ministrica unutarnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar izjavila je pak da je Slovenija spremna za slučaj da u nju dođe veći broj migranata i izbjeglica, za što održava koordinacijske sastanke s više od deset općina koji raspolažu kapacitetima za smještaj, pri čemu bi država pokrivala troškova njihova smještaja i druge troškove



LJUBLJANA – U slučaju potrebe Slovenija bi mogla aktivirati kapacitete za oko 5000 migranata, izjavio je za Slovensku televiziju u četvrtak zapovjednik uprave za zaštitu i spašavanje slovenskog ministarstva obrane Srečko Šestan, dodavši da vjeruje da neće biti tolike potrebe.


Slovenska ministrica unutarnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar izjavila je pak da je Slovenija spremna za slučaj da u nju dođe veći broj migranata i izbjeglica, za što održava koordinacijske sastanke s više od deset općina koji raspolažu kapacitetima za smještaj, pri čemu bi država pokrivala troškova njihova smještaja i druge troškove. Odbila je navesti broj koji bi Slovenija mogla prihvatiti.


Upozorivši da je Slovenija u Schengenskom sustavu, ona je rekla da bi se izbjeglice i migranti dijelili na one koji u Sloveniji zatraže međunarodnu pomoć, odnosno azil, za koje bi važio jedan postupak, dok bi oni koji to ne učine bili prihvaćeni, ali bi ušli u proceduru povratka u države odakle su došli u Sloveniju ako s njima postoji takav sporazum, odnosno u zemlje odakle su izbjegli ako to bude moguće.




Slovenija je po njenim riječima spremna za prihvat migranata ako bi u nju došao veći val, a privremeno bi bili smješteni i oni koji bi granicu prešli nezakonito iako ne bi mogli zatražiti azil.


U svim postupcima oko mogućeg dolaska migranata po njenim će se tvrdnjama voditi računa o njihovoj sigurnosti, ali i o sigurnosti države, pa će biti sigurnosno provjereni.