Haški osuđenik

Šljivančanin: Otišao bih u Vukovar

Hina



BEOGRAD Bivši pukovnik nekadašnje Jugoslavenske narodne armije (JNA) i haaški osuđenik Veselin Šljivančanin izjavio je za Radio-televiziju Srbije (RTS) da presudu koja mu je izrečena ne osjeća kao pravednu i da bi otišao u Vukovar, unatoč tome što za njim postoji crvena tjeralica Interpola.


Šljivančanin je u emisiji RTS »Da možda ne« rekao da bi otišao u Vukovar bez obzira što se i dalje nalazi se na Interpolovoj crvenoj tjeralici koja je izdana na zahtjev Hrvatske


.»Oni, navodno, imaju neku novu optužnicu protiv mene, u kojoj kažu da su vojnici pod mojim zapovjedništvom ubili 10.000 hrvatskih vojnika«, rekao je Šljivančanin u emisiji RTS.Šljivančanin je u Den Haagu osuđen na 10 godina zbog pomaganja i potpore mučenja hrvatskih zarobljenika, ali kaže da »ne osjeća tu presudu kao pravednu«.




»Zato što sam ja osuđen zbog jednog zaštićenog svedoka, Srbina, koji je ispričanu priču potkrijepio time da me je negdje susreo, vidio da sam ja nervozan i tako je zaključio da sam ja znao da neki teritorijalci muče hrvatske zarobljenike. Sud je njemu povjerovao iako sam ja u to vrijeme bio sa Cyrusom Vanceom, o čemu postoji i snimka«, kazao je Šljivančanin u emisiji RTS.


Šljivančanin je rekao i da se ne kaje jer je kao vojnik legalne vojske u svojoj zemlji išao u Vukovar »deblokirati svoju vojarnu koja je bila napadnuta, pronaći i osloboditi zarobljene vojnike i razoružati paravojne postrojbe«.


Kao motiv da hrvatskim generalima javno čestita oslobađajuću presudu i povratak kući, Šljivančanin je naveo da su i Ante Gotovina i Mladen Markač njega ispratili i čestitali na slobodi kad je izlazio iz zatvora dodajući da su oni u zatvoru »korektno surađivali«.U ponovljenom postupku Veselinu Šljivančaninu je u Haagu izrečena kazna na 10 godina, a nakon izdržane dvije trećine u zatvoru pušten je na slobodu.


jući da su oni u zatvoru »korektno surađivali«.U ponovljenom postupku Veselinu Šljivančaninu je u Haagu izrečena kazna na 10 godina, a nakon izdržane dvije trećine u zatvoru pušten je na slobodu.