Ultimatum Islamske države

Skupina povezana s džihadistima otela Francuza u Alžiru

Hina



ALGER -  Skupina povezana sa džihadistima Islamske države (IS) preuzela je u ponedjeljak na videosnimci odgovornost za otmicu Francuza u Alžiru i zaprijetila da će ga pogubiti u iduća 24 sata ako Francuska ne prekine udare na IS u Iraku.


Na toj snimci alžirska džihadistička skupina Jund al Khilafa (vojnici kalifata) koja se obvezala na vjernost IS-u, pokazuje taoca Hervea Pierrea Gourdela, tražeći od francuskog predsjednika da ga izbavi iz te situacije. Gourdel sjedi na zemlji okružen dvojicom maskiranih ljudi s kalašnjikovima.


Talac kaže da je iz Nice i da je alpinistički vodič. Dodaje da je u subotu doputovao u Alžir i da je otet u nedjelju navečer.




Skupina je preuzela odgovornost nekoliko sati nakon poziva IS-a da se ubijaju državljani zemalja međunarodne koalicije, napose Amerikanci i Francuzi, koja je uspostavljena radi borbe s tom džihadističkom skupinom u Iraku i u Siriji.


Kabylie, gdje je Francuz otet, planinsko je područje obraslo šumom, stotinjak kilometara istočno od Algera. Na tom području više od dvadeset godina nakon građanskog rata u 1990-im u kojemu su se sukobili vojska i ekstremističke islamističke skupine, i dalje djeluju naoružane islamističke skupine.